Mecliste bütçe görüşmeleri başladı

Mecliste bütçe görüşmeleri başladı

Meclis Genel Kurulunda bugün başlayan bütçe görüşmeleri 12 gün sürecek. Saat 13.00'da açılacak Genel Kurul'u Binali Yıldırım yönetecek. Bütçe sunumunu ise damat Berat Albayrak yapacak.

2019 yılı bütçe kanunu teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın yöneteceği Genel Kurulda bütçe sunumunu Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptı. Konuşma sırası gelene kadar makam odasında kalmayı tercih eden Kılıçdaroğlu, Albayrak'ı dinlemedi.

Albayrak'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

- 2017 yılında küresel ekonomi üretim yatırım ve uluslararası ticarette güçlü bir performans sergilemiştir.

- YEP'teki 2018 hedefimizi yakalayacağımızı öngörüyoruz.

- 2017 yılında 157 milyar dolara yükselen yıllık ihracatımız 2018 yılında kasım ayında yıllık bazda 168.1 milyar dolarla bugüne kadarki en yüksek değerine ulaşmıştır. Ekonomik ve sosyal teşvikler mali dengeler üzerinde bir miktar maliyet yaratmıştır.

'ENFLASYONLA MÜCADELEDE GÜÇLÜ BİR PERFORMANS YAKALAYACAĞIZ'

- Kasımdan sonra aralık ayında da enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz.

- Personel ücretlerine 2019 yılı içerisinde yansıtılacak olan enflasyon farkı ödemeleri ile 2018 yılında kadroya geçen taşeron işçilerin ücret ödemeleri nedeniyle personel giderleri yüzde 35,6 artarak 216 milyar 570 milyon liradan 293 milyar 678 milyon liraya yükselmiştir.

- 2019 bütçesi YEP'teki dengelenme sürecinin en temel destekleyicisi olacak. Bütçenin en önemli özelliklerinden biri tasarruf bütçesi olması.

- Tek seferlik gelirlere dayanarak kalıcı harcamalara bütçemizde yer vermedik.

- Bütçemizde en büyük payı eğitime verdik. 2019'da da bütçemizden en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Eğitime ayırdığımız kaynağı 2019'da 161 milyar liraya çıkarıyoruz, vergi gelirlerinin yüzde 21'ini eğitime harcayacağız. Sağlığa yaklaşık olarak 157 milyar TL kaynak ayırdık.

- Yatırımlar için 65.1 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Tarımı desteklemeye devam ediyoruz. Bu kapsamda tarımsal destek programları için 16.1 milyar TL kaynak ayırıyoruz.

'NAKİT REZERVİ TEK ELDE TOPLANACAK'

- Önümüzdeki dönemde adım adım kurumların sayısının artması ile birlikte kapsamı genişletilecek olan Tek Hazine Kurumlar Hesabı ile kamu nakit kaynakları Hazine tarafından tek bir hesapta izlenerek yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesap üzerinden çok daha etkin ve verimli şekilde yönetilecektir. Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira asgari tasarruf elde edilecektir.

- Kayıtdışı ekonomi ile etkin mücadeleye devam ediyoruz. Haksız rekabetin önlenmesi için yeni bir merkez kuruyoruz.

- İdari işlemleri elektronik ortama taşıdık. Elektronik tebligatla yaklaşık 300 milyon lira tasarruf sağladık.

- Ekonomideki dengelenmenin ardından yapısal reform öncelikli politikalarımız devam edecek.'

GÜNCELLEME 10.00

Meclis Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri bugün başlıyor. Genel Kurulu Binali Yıldırım yönetecek. 

Bütçe sunumu Berat Albayrak'ın, AKP  adına konuşmayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yapacağı bildirilirken, bütçenin tümü üzerinde AKP Grubu adına Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan ve Grup Başkanvekili Mehmet Muş söz alacak. CHP adına ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, HDP adına konuşmayı da Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli konuşacak.

İLK OLARAK CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLECEK

1 Aralık Salı gününden itibaren 8 tur halinde bakanlıkların ve merkezî yönetim bütçe kapsamındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gelir-gider cetvelleri ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı Genel Kurul 11.00'de çalışmaya başlayacak. Burada ilk olarak Cumhurbaşkanlığı bütçesi ele alınacak. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa Mahkemesi. Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve MİT’in de aralarında bulunduğu 16 kurumun bütçesi onaya sunulacak.

Genel Kurul'un bütçe mesaisinin, 21 Aralık Cuma günü tamamlanması, ardından da Meclis'in yeni yıla kadar tatile girmesi bekleniyor.

Öte yandan, CHP'nin bütçe görüşmeleri sırasında, tüm izin ve nöbetleri kaldırdığı öğrenildi.