Meclis’te Baydemir'e 'Kürdistan vekili' cezası

Meclis’te Baydemir'e 'Kürdistan vekili' cezası

'Kürdistan vekili' cezası verilen HDP’li Osman Baydemir’e Meclis’ten zafer işareti yaparak ayrıldı.

İleri Haber

Güncelleme 15.10

Elektronik sistemle yapılan oylamada Osman Baydemir’e 2 gün Genel Kurul’dan çıkarma cezası verildi.

Yapılan düzenlemeye göre geçici çıkarma cezası verilen milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesiliyor. Bu durumda Baydemir’in ödeneğinden yaklaşık 12 bin lira kesinti yapılacak.

BAYDEMİR AYRILDI

Kararın ardından oturumu yöneten AKP’li Bahçekapılı, Baydemir’e “Lütfen genel kuruldan ayrılın” dedi. Baydemir zafer işareti yaparak genel kuruldan ayrıldı. HDP grup başkanvekilleri hariç diğer HDP milletvekilleri de Baydemir ile birlikte genel kuruldan ayrıldı. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da karara tepki gösterdikten sonra genel kuruldan ayrıldı. HDP sıraları boş kaldı.

ERDOĞAN MECLİS’TE ‘KÜRDİSTAN’ İFADESİNİ SAVUNMUŞTU

19 Kasım 2013’te Diyarbakır ziyareti sonra AKP Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, ‘Kürdistan’ ifadesini savunmuştu. Erdoğan “Kürdistan” ifadesini kullandığı için yöneltilen eleştirilere ise şöyle cevap vermişti: “CHP, MHP yöneticileri, Meclis kütüphanesine gittiklerinde, ilk Meclis, gizli celse zabıtları okuduğunda, bugün karşı çıktıkları şeyi görecekler. Hem de en başta Gazi Mustafa Kemal’in nutuklarında görecekler. Kürt kelimesini o Meclis’te görecekler. Gürcü, Laz, Arap, Boşnak kelimelerini o zabıtlarını görecekler, Kürdistan kelimesini, o Meclis zabıtlarında görecekler.
‘MUSTAFA KEMAL DE Mİ BÖLÜCÜYDÜ?’ 

“Kendi tarihini bilmeyen, kendi tarihini okumayanın, cehalet ve karanlıktan başka hiçbir şey söylemeyeceğini kaydeden Erdoğan, “Osmanlı’ya gittikleri zaman doğu, güneydoğunun, Kürdistan eyaleti olduğunu görecekler. Doğu Karadeniz’in Laziztan eyaleti olduğunu görecekler. Bunlar bizim tarihimizin, bize devrettiği mirastır. Bunları görmemezlikten gelemezsiniz” diye konuşmuştu. Erdoğan, “Bize ne diyorlar, ‘şu kavramı kullan’; bölücü… Peki Mustafa Kemal de mi bölücü? ‘Kürdistan’ kelimesini kullanan, o zamanın bütün Meclis mebusları da mı bölücüydü?” ifadelerini kullanmıştı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili ve Parti Sözcüsü Osman Baydemir bütçe görüşmeleri sırasında, Meclis’in herkesi kucaklayıcı bir tavrı olması gerektiğin, vurgulayan bir konuşma yaptı. ”Ben bir Kürt evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak istediğim şey bu çatı Türk ve Kürt ortak çatısı olmasıdır” diyen Baydemir’e ”Kürdistan” ifadesini kullandığı sırada AKP’lilerden tepki geldi.

‘KÜRDİSTAN NERESİ?’

TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı da, Baydemir’e seslenerek “Sayın Baydemir Kürdistan neresi?” diye sordu. Baydemir de elini kalbinin üstüne koyarak, ”Kürdistan şurası” yanıtını verdi.

JET HIZIYLA CEZA İSTENDİ

Baydemir hakkında söz konusu sözleri nedeniyle jet hızıyla Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası teklif edildi. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ceza istenmesi üzerine, “Genel bir yasak amacı varsa ırkçılık inkarcılıktır. Bu ceza çıkarsa gelecekte bundan utanç duyulacaktır. ‘İnkârcılığı, ırkçılığı tarihe gömdük’ derken bu ceza verilirse bu utanç buna oy verenlerin olacaktır” diye konuştu.

BAHÇEKAPILI: ‘KÜRDİSTAN VEKİLİ’NE CEZA İSTEDİK

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise, “Kürdistan” değil, “Ben Kürdistan vekiliyim” sözleri nedeniyle 2 birleşim çıkarma cezası teklif edildiğini söyledi.

Baydemir ceza istemiyle ilgili savunma yaptıktan sonra oylamaya geçildi. AKP ve MHP milletvekilleri ceza yönünde el kaldırdı ancak karar yeter sayısı olmadığı gerekçesiyle oturuma ara verildi.