Meclis’te Barış Akademisyenleri için araştırma önergesi

Meclis’te Barış Akademisyenleri için araştırma önergesi

Barış çağrısı yaptıkları için bugün hakim karşısına çıkan akademisyenlere ilişkin Meclis’te araştırma önergesi verildi.

Meryem Yıldırım / [email protected]

Çatışmalı ortamın son bulması talebiyle ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisini yayınlayan akademisyenlere ilişkin TBMM’de araştırma önergesi verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, 11 Ocak 2016 tarihinde Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin barışın yeniden tesis edilmesi talebiyle imzaladığı bildirinin ardından, eğitimcilerin maruz kaldığı baskıların tüm boyutları ile incelenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

5644 AKADEMİSYENİN İŞİNE SON VERİLDİ

2015’in yaz aylarından itibaren bölge illerinde yaşanan çatışmalı süreci hatırlatan Botan, 89 farklı üniversiteden 1128 yerli ve yabancı akademisyenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef haline getirildiğini anımsattı. Erdoğan ve AKP hükümetinin hedef göstermelerinin ardından akademisyenlerin linç kampanyasıyla karşı karşıya bırakıldığını, birçok kişinin gözaltına alındığını ve haklarında soruşturma başlatıldığını özetleyen HDP’li Botan, birbiri ardına yayınlanan KHK’larla de toplam 5 bin 644 akademisyenin işine son verildiğini ifade etti. Bunlardan 308’inin barış imzacısı akademisyenler olduğunu belirten Botan, “Barış imzacısı akademisyenler hakkında ayrı ayrı “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle 7 buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle davalar açılmıştır. 1128 akademisyenden 148'inin dava süreci 5 Aralık'ta (bugün) başlamıştır. 15 üniversiteden akademisyenlerin dava sürecinin 17 Mayıs’a kadar süreceği ifade edilmektedir” açıklamasını yaptı.

AKADEMİ KONTROL ALTINA ALINMAK İSTENİYOR

Aynı isnat nedeniyle ayrı ayrı davaların açılmasının, kamuoyunda davaların siyasi gerekçelerle açıldığı kanısını güçlendirdiğinin altını çizen Botan, AKP iktidarının, toplumun en aykırı kesimi olması gereken akademisyenlerin, özgürlük alanlarını daraltıp, onlara kontrol altına alınması gereken potansiyel suçlu muamelesi yapmaktadır” ifadelerini kulllandı.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ

Botan, ‘akademisyenlerin barış çağrısının tutuklama ve ihraçlarla karşılık bulması demokrasi ve hukuk standartlarıyla çelişmektedir. Bu nedenle barış bildirisine imza atan akademisyenlerin maruz kaldığı adli ve idari soruşturmalar, işten çıkarma ve görevden uzaklaştırmasının incelenmesi’ amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.