Meclis'te 18 bin 53 soru önergesine yanıt verilmedi: '1 kişiyi mutlu etme derdindeler'

Meclis'te 18 bin 53 soru önergesine yanıt verilmedi: '1 kişiyi mutlu etme derdindeler'

CHP'li Alpay Antmen, Meclis'teki soru önergeleri ve kanun tekliflerine ilişkin verileri paylaştı. Buna göre 55 bin 294 soru önergesinden 18 bin 53'ü yanıtsız kalırken, 27 bin 323 önergeye ise süresi geçtikten sonra yanıt verildi. 27. Yasama Dönemi'ni kapsayan söz konusu verilere göre CHP'nin herhangi bir kanun teklifi de yasalaşmadı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, soru önergelerinin sayılarına ilişkin verileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’e sordu. Bilgiç tarafından Antmen ile paylaşılan verilere göre 27. Yasama Dönemi’nde 55 bin 294 soru önergesi verildi.

Verilen soru önergelerinin 18 bin 53’ü yanıtsız kalırken, 27 bin 323’ü süresi geçtikten sonra yanıtlandı. Cumhuriyet Halk Partisi 35 bin 851, Halkların Demokratik Partisi 12 bin 669, Milliyetçi Hareket Partisi bin 372, İYİ Parti 4 bin 638, Türkiye İşçi Partisi 4 soru önergesi verdi.

BAKANLARIN KARNESİ

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay kendisine sorulan 7 bin 928 soru önergesinin sadece bin 944’ünü süresi içinde yanıtladı. Oktay, bin 886 soru önergesini ise yanıtsız bıraktı.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kendisine sorulan 5 bin 21 soru önergesinin sadece 166 tanesini süresi içinde yanıtlarken 2 bin 593 soru önergesini yanıtsız bıraktı.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kendisine sorulan 4 bin 479 soru önergesinden yalnız 65’ini süresi içinde yanıtlarken, 3 bin 71 tanesini ise yanıtsız bıraktı.

- Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ise 6 bin 208 soru önergesi verildi, bunların 108 tanesi süresi içinde yanıtlandı. Bakan Gül, soru önergelerinin 4 bin 787 tanesini ise hiç yanıtlamadı.

CHP VE MHP'NİN KANUN TEKLİFLERİ YASALAŞMADI

Meclis’e bu dönem 3 bin 930 kanun teklifi verildi. AKP'nin verdiği 310 kanun teklifinden 190’ı kanunlaşıp, 65’i gündemde bulunurken 57 tanesi de komisyonda beklemeye devam ediyor. CHP ise bu dönemde 2 bin 679 kanun teklifi verirken, bu tekliflerin hiçbiri kanunlaşmadı. İktidar ortağı MHP’nin de verdiği 289 kanun teklifinin hiçbiri gündeme alınmadı ve kanunlaşmadı.

CHP, 2 BİN 759 İLE EN ÇOK ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VEREN PARTİ

27. Dönem'de TBMM Başkanlığı'na 5 bin 88 araştırma önergesi de verildi. CHP 2 bin 759 ile Meclis’in en çok araştırma önergesi veren partisi oldu. HDP bin 429, İYİ Parti 635, MHP 240 ve AKP 5 araştırma önergesi verdi.

CHP’nin Meclis araştırma önergelerinin 59’u kabul edilirken 2 bin 686’sı ise hala beklemede. Birleştirilerek kabul edilen bu önergelerin başlıca konuları Down Sendromu, Otizm, ALS, SMA, DMD, hayvan haklarının korunması, bilişim teknolojileri bağımlılığı, iklim değişikliği, kadına yönelik şiddet ve depreme karşı alınacak önlemler hakkındaki konu başlıkları oldu.

'1 KİŞİYİ MUTLU ETME DERDİNDELER'

Soru önergeleri verilerine ilişkin değerlendirme yapan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanların halka değil, Saray'a karşı sorumlu olduklarını söyledi. "Atanmış bakanlar, seçilmiş milletvekillerine karşı hiçbir sorumluluk duymuyor" diyen Antmen, şu ifadeleri kullandı:

"Meclis çalışıyor. Muhalefet, Anayasa’nın onlara yüklediği görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Halk adına, yasal haklarını kullanarak denetleme yapmaya çalışıyorlar. Çünkü halka karşı bir sorumlukları yok. Çünkü onları Meclis yani halk değil Saray seçti. Doğal olarak da onlar halka değil Saray'a karşı sorumluluk duyuyorlar. 83 milyonu değil sadece bir kişiyi mutlu etme derdindeler. Ekonomi çöktü, hukuk çöktü, kurumlar çöktü ve demokrasi çöktü çünkü başkanlık sistemi ölü doğmuş bir projeydi ve tüm ülkeye büyük zararı oldu. Yasama faaliyetlerindeki bu sayılar bize başkanlık sisteminin de başkanın bakanlarının da sınıfta kaldığını gösteriyor. Bakanlar Anayasal sorumluluğunu yerine getirmiyor, tek adama olan sorumluluklarının derdindeler. Daha 27. Dönem bitmeden bile süresi içinde cevaplandırılmayan soru önergesi sayısı 27 bin 323 oldu. Bu Cumhuriyet tarihi rekoru."