Meclis'e 'kamuda çalışan engelli kontenjanı artırılsın' teklifi

Meclis'e 'kamuda çalışan engelli kontenjanı artırılsın' teklifi

Engelliler Haftası kapsamında Meclis'e kanun teklifi veren CHP'li Sezgin Tanrıkulu, kamudaki boş kadroların doldurulmasını ve engelli vatandaşların toplam yüzde 7’lik bir oranda kamuda istihdam edilmesinin zorunlu kılınmasını istedi.

İleri Haber

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Engelliler Haftası kapsamında Meclis'e sunduğu kanun teklifiyle kamuda engelli çalışan kontenjanının artırılmasını istedi.

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engelli yurttaşın yaşadığını belirten TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, kamudaki boş kadroların doldurulması, engelli yurttaşların toplam yüzde 7’lik bir oranda kamuda istihdam edilmesinin zorunlu kılınması, yurttaşların toplumsal yaşama katılımını güçlendirilmesi ve yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunların bir kısmının giderilmesi amacıyla, Meclis’e kamuda engelli çalışan kontenjanının artırılması talebiyle kanun teklifi verdi.

'KAMUDA YÜZDE 7'LİK İSTİHDAM ZORUNLU KILINSIN'

Kanun teklifinde, “Yasal zorunluluk bulunmasına rağmen kamu kurum ve kuruluşları açık olan kadroları etkin kullanmamaktadır. Kamudaki boş kadroların doldurulması ve engelli vatandaşların toplam yüzde 7’lik bir oranda kamuda istihdam edilmesinin zorunlu kılınması, yurttaşların toplumsal yaşama katılımını güçlendirecek ve yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların en azından bir kısmının giderilmesine zemin hazırlayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

'ENGELLİLER İKİNCİ SINIF YURTTAŞ KONUMUNA İTİLİYOR'

Teklifte şu ifadelere yer verildi:

“Engelli yurttaşlarımızın istihdamı, Anayasa’nın ‘Sosyal Devlet’ ilkesi ekseninde 50’inci, 59’uncu ve 61 ‘inci Maddeleri ile özel bir korumayla güvence altına alınmıştır; istihdam ve çalışma yaşamına katılımlarına özel bir koruma getirmiştir. Özel sektörde iş bulma konusunda önemli sıkıntılar ile karşılaşan engelli yurttaşların kamuda istihdam edilmesine çeşitli yasalar ve düzenlemeler bulunmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili maddesi de benzer şekilde engellilerin kamu kurumlarının kadrolarında en az yüzde üç oranında çalıştırılma zorunluluğuna değinmektedir.

Engelli yurttaşlarımızın sosyal hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalarla uluslararası sözleşmeler ve normlar çerçevesinde güvence altına alınmıştır; ancak engellilerin gündelik yaşam deneyimleri objektif bir şekilde araştırıldığında, bahsi geçen sosyal hak ve güvencelerin keyfi olarak uygulanmadığı ve engellilerin ikinci sınıf yurttaş konumuna itildiği açıkça anlaşılacaktır.

Kanun teklifiyle, sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, engelli yurttaşların ve ailelerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların giderilmesi ve istihdam yoluyla kamu yönetimi temelinde sosyal yaşama daha fazla dahil edilmesi hedeflenmektedir.”