Meclis Yeni Yasama Yılı 'Tek Adam'ın gölgesinde açıldı...

Meclis Yeni Yasama Yılı 'Tek Adam'ın gölgesinde açıldı...

TBMM 27. Dönem 5. Yasama Yılı bugün başladı. Açılış 'Tek Adam'ın gölgesi altında yapıldı...

İleri Haber

Meclis’in 27. Dönem 5. Yasama yılı açıldı. Açılış töreni için Meclis’teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Meclis Genel Kurulu’ndaki Açılış Toplantısı’nda Erdoğan konuştu. TİP’li vekiller açılışta yer almazken, Erdoğan salonda AKP ve MHP’liler tarafından ayakta alkışlandı. Erdoğan’ı girişi esnasında İYİ Partililer de ayağa kalktı ancak alkış olmadı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 27. Dönem 5. Yasama Yılı bugün başladı. Açılış dolayısıyla Meclis'teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile TBMM Başkanvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Haydar Akar, Celal Adan, Nimetullah Erdoğmuş, partilerin grup başkanvekilleri, milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri ise açılışa katılmadı. Genel Başkan Erkan Baş, yaptığı açıklamada, Genel Kurul’da Erdoğan için ‘esas duruş’ planlandığını söyleyerek, “'Tek Adam'ın önünde 'hazır ol'a geçmeyi reddediyoruz" dedi.

Anıt’ın önündeki törenin ardından  Meclis'in açılış toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Milletvekili olmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Genel Kurulu locadan izledi.

TİP KATILMADI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri ise açılış toplantısına katılmadı. Genel Başkan Erkan Baş, yaptığı açıklamada, Genel Kurul’da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ‘esas duruş’ planlandığını söyleyerek, “'Tek Adam'ın önünde 'hazır ol'a geçmeyi reddediyoruz" dedi.

KARŞILIKLI ALKIŞ

Kılıçdaroğlu Genel Kurul salonuna girdiği sırada partisi ve İYİ Parti sıralarından alkış yükseldi. Yine Akşener’in locaya girişi sırasında partisi ve CHP sıralarından alkış sesleri duyuldu.

‘BULUNDUĞUMUZ SÜREÇ BİRİNCİ MECLİS ŞARTLARINA BENZİYOR’

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuşması ile açıldı. Şentop, konuşmasında Erdoğan’ı överken, “Sayın Cumhurbaşkanımızın cesaretli ve kararlı liderliğinde hainlerin planlarını, tıpkı geçmişte ordularını darmadağın ettiğimiz gibi darmadağın ettik. Ülkemiz üzerine yapılan planlarda darbelerden medet umanların bir an evvel kabul etmesi gereken gerçek; Demokratik olgunluğumuzun ve demokrasimizin geldiği noktanın darbeler döneminin ülkemiz için artık kapanmış olduğudur” dedi.

İçinde bulunduğumuz sürecin, Birinci Meclis’in şartlarına benzer özellikler gösterdiğini öne süren Şentop, “Dünya yeniden şekillenmekte, yeni sınırlar çizilmekte, sömürü ilişkileri yeniden tanzim edilmektedir. Kuşkusuz ki dış saldırıların şekli ve yöntemi değişmiştir, ne var ki sömürgeci emellerin içeriği değişmemiştir" ifadelerini kullandı.

MHP, ERDOĞAN’I AYAKTA ALKIŞLADI

Şentop, konuşmasının ardından Erdoğan'ı davet etti. AKP’liler, Erdoğan'ı Genel Kurul Salonu’nda ayakta alkışlarla karşılarken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP'li milletvekilleri de Erdoğan'ı ayakta alkışla karşıladı. İYİ Partililer de Erdoğan’ın girişi esnasında ayağa kalktı ancak alkış olmadı.

Erdoğan’ın açıklamalarından belli satır başları şöyle:

- TBMM'nin ışıkları yanıyorsa, milletvekillerimiz görevinin başındaysa bu ülkenin sırtı yere gelmez. Milletiyle ve vekilleriyle yürüttüğümüz her mücadele gibi büyük ve güçlü Türkiye hedefimize birlikte ulaşacağımıza inanıyorum. 2023 hedeflerimize ulaşma ve 2053 vizyonumuzu hayata geçirmek için üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceğine inanıyorum.

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

- Yeni bir anaysa kazandırma teklifimizin de başarıyla hayata geçirileceğini ümit ediyorum. Mümkün olursa Meclisimizin tamamının uzlaşmasıyla yeni anayasa milletimize vereceğimiz ne güzel 2023 hediyesi olacaktır. Doğrudan milli irade eliyle hazırlanmış bu anaysa teklifimize destek ve katkı vereceklere teşekkür ediyorum. 

­- BM Güvenlik Konseyi'nin çarpık yapısını eleştirmek için ortaya koyduğumuz dünya 5'ten büyüktür tespitimizin benimsenmesinin sebebi budur. Bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler bunun doğruluğunu işaret etmektedir.

‘DEAŞ’LA SADECE BİZ KARŞI KARŞIYA GELDİK’

- DEAŞ bahanesiyle bölgenin altını üstüne getirenlerin hiçbiri bu örgütle fiilen mücadele etmemiştir. Sadece Türkiye bu örgütle karşı karşıya gelmiş, birileri tarafından şişirilen balonu patlatmıştır.

‘2023 VİZYONUNU HERKES SAHİPLENSİN’

- Cumhuriyetimizin 100. yılına atfen 2023 hedefleri bu vizyonun ilk durağı olacaktır. Önümüzdeki asrın şekillenmesinde TBMM'nin eşsiz bir rolü olacağına inanıyorum. Geçtiğimiz 19 yılda devlet ve millet hayatının her alanında gerçekleştirdiğimiz her atılımı bu vizyonun altyapısı olarak görüyoruz. Artık milli hedeflere dönüşen bu vizyonu ülkemizin tüm fertleriyle sahiplenmeliyiz.

‘KÜRT SORUNUNU BİZ ÇÖZDÜK’

- Kürt sorunu denen meseleyi biz çözdük. Diyarbakır'daki vatandaşlarımıza söz verdiğimiz gibi ret, inkar, asimilasyon politikalarını nasıl ortadan kaldırdıysak bu meseleyi hala istismar konusu yapmak isteyenlerin maskelerini düşüreceğiz.

YİNE PEMBE TABLO

- Türkiye sanayi devrimizin kaçırmış bir ülke olarak bugüne gelmiştir. Dünya artık pek çok örneğini gördüğümüz köklü bir dönüşümün arifesinde bulunuyor. İklim değişikliğinden yapay zekaya kadar pek çok değişikliğin bulunduğu buy yeni dönemi yakalamak için avantaja sahibiz. Sahip olduğunuz her yeni imkan ve başarıyla üstesinden geldiğimiz her kritik sorun aydınlık yarınlara gidiyor. Küresel sistemde bu değişimi kaçırmayacak, hedeflediğimiz seviyeye ulaşacağız.

‘MERKEZ BANKASI REZERVLERİ 122 MİLYAR DOLARA ULAŞTI’

- Bu sınamalar içinde ekonominin insana dokunan yönü ve diğer alanların itici gücü olması nedeniyle ayrı bir önemi var. Ekonominin de sorumluluğu bize aittir. Merkez Bankası rezervleri de 122 milyar dolar seviyesine ulaştı.