Meclis tarihinde ilk: Bir vekilin maaşı kesildi

Meclis tarihinde ilk: Bir vekilin maaşı kesildi

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in maaşı kesildi.

Meclis Genel Kurulu’nda ‘Kürdistan’ dediği için kuruldan geçici çıkarma cezası alan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in maaşından da 12 bin lira kesildi.

Meclis Mali İşler Başkanlığı, 12 bin 322 lira ‘ceza kesintisi’ yaparak milletvekilinin maaşının sadece üçte birini hesabına yatırdı.

Hürriyet’in haberine göre Meclis tarihinde ilk kez uygulanan ceza, TBMM’nin yeni içtüzüğüne dayanılarak yapıldı.

HDP’li Osman Baydemir’e, 15 Ocak’taki maaş ödemesinden önce TBMM yönetiminin, “İçtüzük 163. madde kesintisi: 12 bin 322 lira” bildirimi gönderilmişti.

NE OLMUŞTU?

HDP Şanlıurfa Milletvekili ve Parti Sözcüsü Osman Baydemir, bütçe görüşmeleri sırasında, Meclis’in herkesi kucaklayıcı bir tavrı olması gerektiğin, vurgulayan bir konuşma yapmış, “Ben bir Kürt evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak istediğim şey bu çatı Türk ve Kürt ortak çatısı olmasıdır” diye konuşmuştu. Baydemir’e ”Kürdistan” ifadesini kullandığı sırada AKP’liler tepki göstermiş, TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı da, Baydemir’e seslenerek “Sayın Baydemir Kürdistan neresi?” diye sormuştu.

Baydemir de bu soruya elini kalbinin üstüne götürerek, ”Kürdistan şurası” yanıtını vermişti.

Ardından HDP’li vekil hakkında söz konusu sözleri nedeniyle jet hızıyla yapılan oylamada, Meclis’ten geçici olarak çıkarma ve maaş kesintisi cezası verilmişti.

Kararın ardından oturumu yöneten AKP’li Bahçekapılı, Baydemir’e “Lütfen genel kuruldan ayrılın” demiş, Baydemir zafer işareti yaparak genel kuruldan ayrılmıştı. Bunun üzerine HDP milletvekilleri de Baydemir ile birlikte genel kuruldan ayrılarak olayı protesto etmişti.