'Meclis sandığında milyonlarca liralık yolsuzluk' Meclis Başkanı Şentop'a soruldu

'Meclis sandığında milyonlarca liralık yolsuzluk' Meclis Başkanı Şentop'a soruldu

CHP'li Özgür Ceylan, Meclis Personeli ve Emeklileri Biriktirme, Dayanışma ve Yardım Sandığı’ndan milyonlarca liranın zimmete geçirildiğine ilişkin iddiaları gündeme taşıyarak Meclis Başkanı'na zimmete kaç para geçirildiğini sordu.

İzel Sezer - @izelsezer

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Personeli ve Emeklileri Biriktirme, Dayanışma ve Yardım Sandığı’ndan milyonlarca liranın zimmete geçirildiğine ilişkin iddiaları gündeme taşıdı.

Meclis Başkanı’nın cevaplaması için Meclis'e verdiği soru önergesinde sandık tüzüğünün 16. maddesine göre sandığın bütün idari ve mali işlemlerinin TBMM Genel Sekreteri’nin denetimine tabi olduğunu hatırlatan Ceylan, “TBMM Genel Sekreteri bu hak ve yetkilerini kullandı ise konuya ilişkin olarak gereğini niçin yapmamıştır?” diye sordu. 

Çeşitli basın organlarında sandığın milyonlarca lirasının zimmete geçirildiğine ilişkin haberlerin yer aldığını hatırlatan Ceylan, TBMM Genel Sekreteri’nin hak ve yetkilerini kullanıp kullanmadığı hakkında bilgi isterken; konuya ilişkin olarak gereğinin neden yapılmadığının da cevabını istedi.

'GÖREVİ İHMAL KAPSAMINA GİRER Mİ?'

CHP’li Özgür Ceylan, Genel Sekreterin bu yetkisini kullanmamasının “görevi ihmal” kapsamına girip girmeyeceğinin cevabını isteyerek, “Kullanmadı ise burada bir görev ihmali söz konusu mudur? Şayet gerekli denetimleri zamanında yaptı ise basında da yer aldığı üzere ortaya çıkan iddialara ilişkin ne gibi bulgular elde etmiştir? Görevlendirdiği denetçiler ya da sandık yönetim kurulu tarafından mı gerçekler kendisinden gizlenmiştir?” sorularını yöneltti. 

‘ZİMMETE GEÇİRİLEN PARA NE KADAR?’

Sandığın önergenin işleme alındığı tarih itibarıyla toplam kaç üyesi bulunduğu hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “üyelerinden topladığı mevduat miktarı toplam kaç Türk Lirasıdır? 2002 yılından bu yana sandığın topladığı mevduatlar hangi bankalarda ve yatırım araçlarında nemalandırılmıştır?” diye sordu. 

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, önergesinin işleme alındığı tarih itibarıyla TBMM sandığının bankalar ile tüzüğünün izin verdiği diğer yatırım araçlarında ve şirketlerdeki nakit para miktarı toplamı ne olduğu hakkında bilgi isterken, “Sandığın hesaplarından hangi şahısların hesaplarına kaç lira usulsüz olarak aktarılmıştır? Bu şahıslarla ilgili olarak hangi idari ve hukuki süreçler başlatılmıştır?” dedi. 

‘AÇIĞA ALINAN PERSONEL VAR MI?’

CHP’li Ceylan, Meclis Başkanı’nın bizzat yanıtlaması için yönelttiği soruda ise “Siz TBMM Başkanı olarak, başkanı olduğunuz kurumun personelinin yıllara sair olarak biriktirdiği birikimlerini yok eden bu olayın tarafınıza intikalinden itibaren hangi iş ve işlemleri tesis ettiniz? TBMM personelinin ortadan kaldırılan birikimi dolayısıyla yaşadığı mağduriyeti gidermek için hangi işlemleri gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz? Konuya ilişkin olarak yürütülen idari soruşturmanın selameti bakımından açığa alınan personel var mıdır? Sürecin sekteye uğramaması bakımından bu yönde bir tasarrufunuz olacak mı?” diye sordu. 

YENİ YÖNETİM SEÇİLECEK

Yardımlaşma Sandığı 1929’da TBMM personelinin maaşlarından kesilerek oluşturuldu. Sandık için personelden yapılan kesinti tutarı 150 TL ile 750 TL arasında değişiyor. Sandık üyelerine içeride biriktiği tutarın iki katı kadar kredi verilebiliyor. Sandıktan milyonlarca TL’lik birikim sağlandığı belirtiliyor. Usulsüzlük iddialarının ardından yeni seçilen yönetim istifa ederken, 7 Şubat’ta (yarın) yeniden toplanacak Genel Kurul’da bir kez daha seçim yapılacak.