Meclis Başkanı'ndan Anayasa'ya aykırı açıklama

Meclis Başkanı'ndan Anayasa'ya aykırı açıklama

Meclis Başkanı Şentop, Erdoğan'nın İstanbul Sözleşmesi'ni feshettiği gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden de çekilebileceğini iddia etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk'te yayınlanan Olaylar ve Görüşler programında Türkiye'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Anayasa'ya aykırı açıklamalarda bulundu.

Sunucu Muharrem Sarıkaya'nın ''Bir gün bir cumhurbaşkanı gelip 'Ben Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekiliyorum, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi'ni feshettim veya Montrö'yü tanımıyorum diyebilir mi'' sorusuna Mustafa Şentop ''Yapabilir'' şeklinde yanıt verdi.

ANAYASA'YA GÖRE CUMHURBAŞKANININ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERDEN ÇEKİLME YETKİSİ YOK

Temel hak ve özgürlüklere ilişkin bir milletlerarası andlaşma niteliğinde olan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çekilmek Anayasa’ya aykırı olduğu gibi Anayasa Madde 90’a göre Türkiye Cumhuriyeti adına Yabancı Devletlerle ve Milletlerarası Kuruluşlarla yapılacak andlaşmaların onaylanması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkisinde. Yine aynı maddeye göre Milletlerarası Andlaşmalar kanun hükmünde.