Meclis Başkanı Anayasa'yı bilmiyor mu? | 'O konu geçmiş'

Meclis Başkanı Anayasa'yı bilmiyor mu? | 'O konu geçmiş'

Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında Meclis Başkanı Şentop'un Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi için dönem sonunun beklenmesi gerektiğini söyleyen CHP'lilere ''O konu geçmiş'' dediğini aktardı.

İleri Haber

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayınlanan ‘’Şentop’tan Kılıçdaroğlu’na sert karşılık’’ başlıklı yazısında CHP’li Enis Berberoğlu ve HDP’li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşürülmesi ardından gelen tartışmaları köşesine taşıdı. 

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a CHP’nin gündeme getirdiği Anayasa’nın 83. maddesine göre Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi için dönem sonunun beklenmesi gerektiği ifadelerini soran Selvi, Şentop’la arasında geçen diyaloğu şöyle aktardı:

“Anayasanın 83. maddesinden söz edenlerin maddeyi iyi okuyup doğru anlamadıklarını görüyorum” diye karşılık verdi. Bunun üzerine, anlaşılmayan nokta nedir? diye  sordum. Meclis Başkanı şu karşılığı verdi, “Sanırım 83.Maddenin 4’üncü fıkrasını kastediyorlar. İlgili fıkrada, ‘Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır’ deniliyor. Bu hükümle, milletvekilliğinin düşürülmesi arasında bir alaka yok. Orada değiliz. O konu geçmiş, o tartışma tüketilmiş. Yargıtay kararını verirken, bu hükümle alakalı tartışmalar yapmış ve sonunda bir karar vermiş. Karar kesinleşmiş. TBMM Başkanlığı kesinleşmiş yargı kararlarını tartışamaz; doğru karar yanlış karar diye ayıramaz; beğendiği kararları uygulayıp beğenmediği kararları bir kenara koyamaz. TBMM Başkanlığı ‘kesin hüküm’ var mı yok mu, ona bakar. Ortada kesin hüküm vardır; onun gereği Anayasa 84/2’ye göre yerine getirilmiştir.”

‘İLK KEZ SEÇİLEN VEKİLLERİ KORUYAN CÜMLE, ENİS BERBEROĞLU’NU DA KORUR’

Öte yandan, Rıza Türmen, bugün T24’ta yayınlanan ‘’Milletvekillerinin yeri neresi?’’ başlıklı yazısında, "24 Haziran 2018 seçimlerinde ilk defa seçilen bir milletvekiline nasıl geçici 20’nci madde uygulanamaz ise, 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra Enis Berberoğlu’na da uygulanamaz. Nasıl Anayasa'nın 82’nci maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesi, ilk defa seçilen milletvekillerini koruyorsa, aynı şekilde aynı seçimlerde seçilen Enis Berberoğlu’nu da korur" ifadelerini kullandı ve devam etti:

‘’Enis Berberoğlu, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmalarına yol açan hukuksuzluk serüveni 20 Mayıs 2016’da Anayasa’ya bir geçici 20. madde eklenmesiyle başladı. Bu geçici madde, Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesini bir grup milletvekili için askıya alıyordu. Askıya alınan bu cümle, suç işlediği ileri sürülen bir milletvekilinin sorguya çekilmesi, tutuklanması ya da yargılanması için dokunulmazlığı kaldıran bir meclis kararı alınması gerektiğini öngörmekte. Geçici 20. madde, bu maddeyi askıya aldı. Geçici 20. madde, kabul edildiği tarihte, Adalet Bakanlığı’na, Başbakanlığa ya da TBMM’ye intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, 83. maddenin ikinci fıkrasının birinci cümlesinin uygulanmayacağını belirtmekte. Başka bir deyişle, bu milletvekillerinin tutuklanması ya da yargılanması için Meclis’in karar alması gerekmiyor. Böylelikle milletvekili anayasanın tanıdığı güvenceden yoksun bırakıldı.’’