MEB'in yeni müfredat taslağına evrim konusunun eklenmesi için kampanya!

MEB'in yeni müfredat taslağına evrim konusunun eklenmesi için kampanya!

MEB'in lise derecesindeki okullarda uygulanmak üzere hazırladığı ve evrim konusunun çıkarıldığı yeni müfredat taslağına evrim konusunun alınması için Evrim Ağacı topluluğu kampanya başlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı ilk, orta ve lise düzeyindeki okulların müfredatında köklü değişikliklere yol açacak yeni müfredat taslağını açıkladı. 

Bakan İsmet Yılmaz tarafından açıklanan yeni müfredat taslağında, lise düzeyindeki okullarda 'Hayatın Başlangıcı ve Evrim' konusuna yer verilmiyor. 

Son şeklini 20 Şubat 2017 tarihinde alacak yeni müfredat kapsamında ODTÜ öğrencilerinin kurduğu Evrim Ağacı topluluğu bir kampanya başlattı. 

Evrim Ağacı'ndan yapılan açıklamada, MEB'in açıkladığı müfredatın tavsiye niteliğinde olduğuna ve henüz son şeklininin verilmediğine vurgu yapıldı. 

Konuya ilişkin imza kampanyası başlatan Evrim Ağacı, yeni müfredat taslağına evrim konusunun alınması için evrim savunucularını imza kampanyası dışında şu adımları uygulamaya çağırdı:

1. Bu bağlantıya gidin: http://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=23

2. 'Katkıda Bulun' tuşuna basın.

3. 'Yapısı' kısmı için 1. sıradaki 'Kazanımlarla İlgili Görüş Bildirmek İstiyorum'u seçin.

4. 'Türü' kısmı için 3. sıradaki 'Ekleme' seçeneğini seçin.

5. 'Gerekçe' kısmına evrimin müfredata geri eklenmesi için istediğiniz açıklamayı girin. Eğer ne gireceğinizden emin değilseniz, bizim şu genel açıklamamızı girebilirsiniz:

"Sayın Milli Eğitim Bakanlığı Yetkilileri,

'Hayatın Başlangıcı ve Evrim' kazanımının yeni müfredat içerisine tıpkı eskiden olduğu gibi, hatta mümkünse dönem içerisindeki daha erken konular arasına bir kazanım olarak eklenmesini önemle talep etmekteyim.

Her ne kadar günümüzdeki hükümetin siyasi ideolojisi ülkemizin en azından yarısınınkiyle taban tabana zıt olsa da, iş çocuklarımızın geleceği, dünyaya bakış açısı, kendi dünya görüşlerini inşa etmesi olduğunda bu tip siyasi ideolojik farklılıkların bilime hiçbir şekilde karıştırılmaması gerektiğinde sanırım hemfikirizdir.

Bu seneye kadar Ortaöğretim Müfredatı içerisinde bulunan 'Hayatın Başlangıcı ve Evrim' konusunun müfredattan çıkarılması, çocuklarımızın modern bilimin gördüğü en güçlü teori olan Evrim Teorisi'nden ve onun bir yan başlığı olan Abiyogenez Teorisi'nden bihaber yetişmeleri anlamına gelmektedir. Bu, bizler için olduğu gibi, sizler için de kabul edilemez olmalıdır. An itibariyle, Google Scholar isimli akademik makale arama motoru içerisinde evrimsel biyoloji ile ilgili 3.580.000 makale, kitap, tez bulunmaktadır. Web of Science'ta "evrimsel biyoloji" başlığı altında 31.765 adet makale bulunmaktadır. SpringerLink arama moturu 304.678 makale ve kitap bölümü göstermektedir. Bunlar, sadece evrimsel biyoloji ile sınırlı değil, biyokimya, ekoloji, zooloji, multidisipliner bilimler, mikrobiyoloji gibi çok çeşitli alanlara dağılmış ve etki etmiş makalelerdir. Ayrıca evrimsel biyolojinin etki alanlarının sadece temel bilimlerle kalmayıp astronomi, astrofizik, malzeme bilimi, mühendislik, ekonomi, mimarlık gibi alanlara da yansımıştır. Bunlarla ilgili makaleler ilgili arama motorlarında rahatlıkla görülebilir.

Bu ve bunlar gibi daha birçok nedenle çocuklarımızın "modern bilimlerin bütünleştirici harcı" olarak görülen evrimden ve hayatın başlangıcına yönelik bilimsel teorilerden bihaber olarak büyüyerek Evren'i, Dünya'yı, doğayı, yaşamı anlaması beklenemez. Etrafımızda süregelen olay ve olguların sadece "ne" olduklarını anlatmamız yetmez; bilimsel bir perspektiften bakan bilim insanlarının o olayların "neden" ve "nasıl"larıyla ilgili bulguları da paylaşılmalıdır. Bu yapıldığında, öğrenciler sadece evrimi ve hayatın başlangıcı bilimsel bir gözlükle öğrenmekle kalmayacaklar, bilimin nasıl çalıştığını, gözlemden teoriye kadar giden sürecin basamaklarını ve bilim tarihinin gördüğü gelmi geçmiş en güçlü teorilerden birisi olan Evrim Teorisi'nin belki yüzeysel de olsa detaylarını öğrenebilecek, bunlarla aşina bir şekilde üniversite hayatlarına başlayacaklardır.

Sonuç olarak, "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" kazanımının yeni müfredat içerisine eklenmesini önemle talep ediyor, bilgilerinize arz ediyorum.

Saygılarımla."

6. Eğer isterseniz, e-posta adresinizi girebilirsiniz. Bu basamak şart değil; ancak süreci takip etmek istiyorsanız mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz.

DAHA FAZLA