MEB'e veli ve öğretmenlerden 'yüksek not' tepkisi

MEB'e veli ve öğretmenlerden 'yüksek not' tepkisi

Uzaktan eğitim sürecinde yaşanılan fırsat eşitsizliği ile büyük travmalar yaşayan öğrenci, veli ve öğretmenlere çare olarak sınavları iptal eden ve yüksek notlar girilmesini isteyen MEB’e tepkiler yağdı. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Eşitsizlik git gide artıyor bunları not ile düzeltmeye çalışmaları kabul edilemez” dedi.

Uzaktan eğitime geçilmesinin üzerinden neredeyse 1 yıl geçmiş olmasına rağmen eğitimde fırsat eşitsizliğini engelleyemeyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); çareyi tüm öğrencilere yüksek not vermekte buldu. Öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin travma yaşadığı bir dönem geride kalırken MEB’in çareyi notları sınavsız yüksek tutmakta araması eğitimcilerden tepki çekti.

EĞİTİMCİLER KABUL ETMEDİ

Açıklamada notların öğretmenin inisiyatifine bırakıldığını ancak iddialar göre yüksek not için de baskı uygulandığını söyleyen Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Öğretmeni sıkıştıranlar öğretmeni vebal altında bırakıyor. Kendi eksikliklerini gidermeye yönelik bir kurtarma bu. Öğretmen arkadaşlarımızın kendi kanaatleri ile yapacakları değerlendirmeler önemlidir. Milli eğitim bakanlığı ve taşra teşkilatları öğretmenlere sorumluğu atarak bu işin içinden çıkamazlar” dedi.

Okulların açılması ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalar yaptığına da dikkat çeken Sümbül, sadece öğretmenlerin aşılanması ile pandeminin önüne geçilemeyeceğini vurguladı. Sümbül, “Öğretmenlere aşı yapılacağı söyleniyor ama aile sağlıkları da söz konusu. Pandemi süreci açısından sağlıkları riske girecek insanlar var MEB bunların vebalini taşlıyor. Biz eğitim yüz yüze olsun çok istiyoruz. Fırsat eşitsizliğini gidermek için çok önemli. Eşitsizlik git gide artıyor bunları not ile düzeltmeye çalışmaları kabul edilemez” sözlerine yer verdi.

TÜM SINAVLAR İPTAL

MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 25.10.2020 tarihli ve 45512797-10.07.01-E.18443982 sayılı yazısı kapsamında 2020-2021 eğitim öğretim yılı birinci döneminde yapılan tüm sınavlar iptal edildi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ve öğretmenlere sınav yapmadan not girmeleri için talimat veren MEB’in açıklaması şu şekilde;

“2020-2021 eğitim ve öğretim yılı birinci döneminde resmi ve özel tüm ilkokul, ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve özel eğitim ilkokul ve ortaokullarında yüz yüze sınav yapılmaması, yapılmış olan sınavlar varsa bunların geçerli sayılması ve dönem puanlarının nasıl hesaplanacağı hususlarına ilgi (b) yazı ile açıklık getirilmişti. Ancak salgının seyrinde yaşanan gelişmeler nedeniyle bazı ilkokul, ortaokul, imam hatip ortaokulu ve özel eğitim ilkokul ve ortaokullarında yüz yüze sınav yapılamadığı görülmüştür. Bu nedenle uygulamada birliğin sağlanması için 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemine ilişkin resmi ve özel örgün ilköğretim kurumlarında yapılması gereken ölçme ve değerlendirme uygulamalarına iliksin işlemler ilgi (a) Yönetmeliğin Ek 2’nci maddesi gereğince aşağıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Bu bağlamda:

1) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci donem puanı belirlenirken ilkokul 4’üncü sınıf, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında birinci dönemde yapılmış olan sınavlar dönem sonu puan hesaplamasına dahil edilmeyecektir. Ancak velinin 21.01.2021 tarihine kadar okul müdürlüğüne başvurması halinde yapılmış olan sınavlardan alınan puanlar dönem puan hesaplamasına dahil edilecektir.

2) 1’inci, 2’nci ve 3’üncü sınıflarda dönem sonu işlemler ilgili (a) Yönetmelikte belirtildiği şekliyle uygulanmaya devam edecektir. 4’üncü sınıflarda sadece ders etkinliklerine katılım puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puan hesaplanacaktır.

3) 15’inci, 6’ncı 7’nci ve 8’inci sınıflarda dönem puanı sadece ders etkinliklerine katılım puanları ve varsa proje puanlarının aritmetik ortalaması ile oluşturulacaktır.

KARNE ELEKTRONİK OLACAK

4) Karne basımı ve dağıtımı yapılmayacak olup karneler elektronik ortamda erişime açılacaktır.

5) Öğrencilerin birinci dönem sonu puanına etki ederek değerlendirmeler yapılırken, ilköğretim kademesinin, öğrencilerin derslerdeki başarısızlığına bakılarak elenecekleri bir dönem değil, öğretim programlarında öngörülen derslerin ve çalışmaların ortak katkısıyla ve yetenekleri ölçüsünde yetiştirilecekleri bir dönem olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencilerin kendi yaş grubu içinde kişisel, sosyal ve akademik gelişimini destekleyecek şekilde bir bütün olarak değerlendirilmesi esastır. Bu doğrultuda öğretmenin öğrenci hakkındaki kanaati ile içinde bulunulan olağanüstü salgın süreci de dikkate alınarak pedagojik açıdan öğrencinin yüksek yararı gözetilecek ve tüm öğrencilere ders etkinliklerine katılım puanı verilecektir. Ayrıca bu süreçte öğretmenlerden öğrencilere verdikleri ders etkinliklerine katılım puana ilişkin herhangi bir belge talep edilmeyecektir.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde ölçme ve değerlendirme uygulamalarının gerçekleştirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

DAHA FAZLA