MEB yönetmeliği değiştiriyor: İstismara uğrayan çocuk artık rehber öğretmenine anlatamayacak

MEB yönetmeliği değiştiriyor: İstismara uğrayan çocuk artık rehber öğretmenine anlatamayacak

MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Taslağa karşı olan eğiticimler rehber öğretmenin psikolojik danışmanlık yönünün ortadan kaldırılarak angaryalara mahkum edilmek istendiği görüşünde.

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği hakkında yeni bir taslak hazırladı. 

Yönetmelikteki değişikliklere karşı olan eğitimciler ve sendikalar bakanlığın kendilerinin hiçbir şekilde görüşüne yer vermediğini ve taslağın içeriğinin kendilerinden kaçırıldığını söylüyor. 

Taslağın kabul edilmesi durumunda rehberlik öğretmenlerinin çalışma süreleri 30 saatten 40 saate çıkarılacak ve ders aralarında nöbet tutma uygulamasına tabi olacaklar. 

Taslağı değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Örgütlenme Sekreteri Meral Gülşen son dönemde özellikle cinsel istismar vakalarını rehber öğretmenlerin ortaya çıkardığını hatırlatarak “Sizi nöbette gören öğrenci sizi diğer öğretmenlerle eşleştirdiğinde sırrını söylemeyecek” diyor.

Gülşen taslak metnin kabul edilmesi durumunda PDR mezunu olmayan diğer branşlardan öğretmenlerin de artık görevlendirilebileceğini belirterek, yeni yönetmelik için “Tümüyle PDR hizmetlerinin okulda itibarsızlaştırılması” ifadelerini kullanıyor.

‘MESLEKLE ALAKASI OLMAYAN ONLARCA BAŞLIK EKLENMİŞ’

Gülşen taslakta yer alan değişiklikleri şöyle anlattı: 

“Bu taslağın içerisinde meslekle alakası olmayan onlarca başlık eklenmiş. Psikolojik danışmanlık hizmetleri içinde belli saatler içerisinde bütün okul çalışanlarına, öğrencilere, velilere danışmanlık yapma gibi bir görev tanımı var ama yapılan taslakta rehber öğretmeninin bu psikolojik danışmanlık yönünü tamamen ortadan kaldırıyor. 9-5 bir çalışma saati sistemi getiriliyor. Rehber öğretmenler nöbet tutmaz, bu taslakla nöbet ekleniyor. Ve haftada 30 saat okulda kalma süresi 40’a çıkarılıyor, boş derslere girmesi sağlanıyor. Yani tamamen mesleğin kendi formasyonu dışında eklemeler mevcut aslında. 

Bunu yaparken de taslak PDR mezunu olmayan diğer branşlarında bu görevde artık görevlendirilebileceğini öngörüyor. Tümüyle PDR hizmetlerinin okulda itibarsızlaştırılması.”

MEB TASLAĞI KAÇIRIYOR

MEB’in bu çalışmayı yaparken bu alandaki hiçbir kuruluştan, dernekten görüş almadığını belirten Gülşen, “Bize verilen bilgiye göre taslak bakanlıkta imzada bekliyor. Eğitim Sen Genel Merkezi’nin görüşme talebine MEB’den verilen yanıtta taslak üzerine görüşme yapılamayacağı, taslakla ilgili hiçbir bilgi vermeyeceklerini söylemişler. 

Sadece böyle bir taslağın olduğu ve şu an imza aşamasında olduğu bilgisi verilmiş. Görüşmeleri kabul etmiyorlar. Birçok sendikadan yazılı başvuru olmuş taslağın içeriğini görmek için çünkü içeriği de göstermiyorlar” diye konuştu.

‘TACİZİ AÇIĞA ÇIKARAN REHBER ÖĞRETMENDİR’

Özellikle taciz ve cinsel istismar başta olmak üzere öğrencilerin ilk olarak rehber öğretmenlerine başvurduğuna vurgu yapan Gülşen nöbet sistemiyle bu durumun ortadan kalkacağını belirtiyor:

“Rehber öğretmenlerinin okul içerisinde gerçekten sorunları tespit edebilme özellikleri var. Öğrenci, veli ve öğretmen rehber öğretmenine güvenir. Bu taslak oluşan bu yapıyı ortadan kaldırıyor. Örneğin şimdiye kadar tacizle ilgili, istismarla ilgili bütün olumsuz durumlarda ilk bilgiyi veren rehber öğretmendir. Bunu açığa çıkaran da rehber öğretmendir. Ancak şimdi rehber öğretmen hem nöbet tutacak hem çocukla farklı bir öğretmen kimliği ile olacak. Çocuğun normalde gelip bilgisinin gizli kalabileceğini, farklı bir yapıda bir yere gidebileceğine dair bir izlenimi vardı. Bu ortadan kaldırılacak. Nöbette bağıran çağıran birine dönüşecek rehber öğretmen.” 

ÇOCUKLAR SIRRINI REHBER ÖĞRETMENE ANLATAMAYACAK

“Yapmaya çalıştıkları sizi angaryayla yormak” diyen Gülşen devlet okullarında çocukların psikolojik danışmanlık hizmeti alabilmek için  tek şanslarının rehber öğretmenler olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

“Sizi nöbette gören öğrenci sizi diğer öğretmenler eşleştirdiğinde sırrını söylemeyecek.

Zaten müdüre müdür yarımcısına zor gider. Gidebileceği mekanı ortadan kaldırıyorsunuz. Özellikle son 3-4 yılda yaşanan olayların ilk bilgi kaynağı rehber öğretmenlerdir. Özellikle devlet okullarında psikolojik yardım açısından ulaştığımız çocuklar başka alanlarda bu hizmete ulaşamazlar ücretli ulaşmak zorundalar.” 

DAHA FAZLA