MEB, okullardaki 15 Temmuz programlarına katılan öğrencilerin sayısını istedi
MEB, okullara gönderdiği yazılarla 15 Temmuz'da düzenlenecek törenlere katılan öğrencilerin listesini ve yapılacak etkinliklerin çetelesini isterken; CHP'li Taştan, "Tören yapmayan okullar hakkında işlem yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.
19-10-2019 09:48

Resmi birçok bayrama gereken önemi vermediği için eleştirilen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin yıldönümünde okullarda düzenlenen etkinliklerin çetelesini istedi.
İl milli eğitim müdürlerinin imzası ile okul müdürlerine gönderilen yazıda “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri’ kapsamında gerçekleştirilen etkinlik raporlarının milli eğitim müdürlüklerine bildirilmesi hususunu rica ederim” denildi.
TABLO OLUŞTURULDU
İl milli eğitim müdürlükleri, okul yönetimlerinin okullarında ve okullarının bağlı bulunduğu ilçede düzenlenen, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri”ni kaydetmesi için bir de tablo hazırladı. Okullara iletilen ve “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri Raporu” adı verilen tabloda, yapılan etkinliklerin ve etkinlikleri yapan okulun adının yazılacağı bölümler oluşturuldu. Tabloların en geç 21 Ekim Pazartesi gününe kadar doldurularak milli eğitim müdürlüklerine gönderilmesi gerektiği bildirildi.
ÖĞRENCİ SAYISI İSTENDİ
Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, 15 Temmuz günü okullarda ve kent merkezlerinde yapılan anma etkinliklerinin listesini isteyen il milli eğitim müdürlükleri, bu etkinliklere katılan öğrenci sayısının da belirlenmesini talep etti. CHP Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan, uygulamanın fişlemeye yol açacağını söyledi.
SADECE 15 TEMMUZ MU ÖNEMLİ?
Uygulama ile 15 Temmuz’da anma etkinliği düzenlemeyen okulların belirlenmesinin amaçlandığını savunan Eğitim Uzmanı Taştan, tören yapmayan okullar hakkında işlem yapılabileceğini ifade etti. Taştan, MEB’in aynı hassasiyeti 29 Ekim, 23 Nisan ve 10 Kasım tarihleri için de göstermesi gerektiğini belirterek bazı okulların 10 Kasım’ı çeşitli bahaneler ile es geçtiğini anımsattı. MEB’in görevinin tüm törenlerin düzgün şekilde gerçekleştirilmesine öncü olmak olduğunu kaydeden Taştan, “Sadece 15 Temmuz mu önemli?” diye sordu.
İLGİLİ HABERLER
Açık Öğretim Okulları sınavlarının tarihi açıklandı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Açık Öğretim Okulları 1. dönem ve 2. dönem sınavlarının tarihlerini açıkladı.
16-01-2021 17:23

İleri Haber
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Açık Öğretim Okulları ilk dönem sınavlarının 25 Şubat'ta, 2. dönem sınavlarının ise 25 Mart’ta başlayacağını duyurdu. Sınavlar, çevrimiçi şekilde yapılacak.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Açık Öğretim Okulları 1. dönem ve 2. dönem sınavlarının tarihlerini açıkladı.
Selçuk, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"Açık Öğretim Okulları sınavlarımızı çevrim içi ortamda gerçekleştireceğiz. I. Dönem sınavları, 25 Şubat 2021’de II. Dönem sınavları, 25 Mart’ta başlayacak. Sınavlar, Açıköğretim Okulları Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerimize başarılar diliyorum."
Açık Öğretim Okulları sınavlarımızı çevrim içi ortamda gerçekleştireceğiz.
— Ziya Selçuk (@ziyaselcuk) January 16, 2021
I. Dönem sınavları, 25 Şubat 2021’de
II. Dönem sınavları, 25 Mart’ta başlayacak.
Sınavlar, Açıköğretim Okulları Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerimize başarılar diliyorum. pic.twitter.com/vRsblWDjnU
CHP'li Karabıyık: İmkansızlıklar nedeniyle EBA'ya girememiş öğrencilerin notu nasıl verilecek?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, MEB'in uzaktan eğitim gören öğrencilere EBA'daki performanslarına göre not verilmesine tepki gösterdi. Karabıyık, 2 milyon öğrencinin EBA'ya hiç erişemediğine dikkat çekti.
14-01-2021 16:21

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) uzaktan eğitim gören öğrencilere EBA'daki performansları üzerinden not verilmesine yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. Karabıyık, 15 milyon öğrenciden 2 milyonunun EBA'ya hiç erişemediğine dikkat çekti.
Her 5 öğrenciden birinin EBA'ya erişemediğini vurgulayan Karabıyık, “Bu öğrencilerin öğrenmelerini nasıl sürdürdüğü, EBA TV üzerinden sunulan içeriklerin farklı sınıf seviyelerinde öğrenmeyi ne ölçüde destekleyebildiği, öğrenciler tarafından ne ölçüde izlendiği, ebeveynlerin çocuklarına ne ölçüde öğrenme desteği sağlayabildiği ise bilinmiyor” ifadelerini kullandı.
'EBA'YA GİRİŞİN EN AZ OLDUĞU BÖLGE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'
"İmkansızlıklar nedeniyle EBA TV'ye girememiş öğrencilerin notu nasıl verilecek?" diye soran Karabıyık, şöyle devam etti:
“Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin MEB tarafından yaklaşık olarak tespit edildiğini biliyoruz. Ancak Bakanlık tarafından bu konuda yeterli bir girişimde bulunulmadı. Halen milyonlarca öğrencinin tablet, bilgisayar ve internet erişimi sorunu devam ediyor. Özellikle altyapı eksikliği ve gelir yetersizliği nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, EBA sistemine girişin en az olduğu bölgemiz.
'DİYARBAKIR'DA 200 BİN ÖĞRENCİ SİSTEME BAĞLANAMADI'
Örneğin Diyarbakır’da, 492 bin 975 öğrenci eğitim görmesine rağmen yaklaşık 200 bin öğrenci bugüne kadar hiç EBA sistemine bağlanamadı. Zaten bütçesi yetersiz olan Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmedi. Eğitim sistemi ve aileler sorunları ile baş başa bırakıldı. Bütün bu hataların bedelini ise, imkansızlıklar nedeniyle, evinde bilgisayarı, televizyonu, interneti olmayan çocuklarımız ödedi.”
MEB'den karne notlarına ilişkin açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaokullarda karne notlarının derse katılım puanlarıyla belirleneceğini açıkladı. Birinci dönemde yapılan yüz yüze sınavlar değerlendirmeye alınmayacak.
14-01-2021 09:58

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk ve ortaokullarda karne notlarının derse katılım puanlarıyla belirleneceğini duyurdu. Birinci dönem yapılmış olan yüz yüze sınavların değerlendirmeye alınmayacak ancak isteyen veliler bu sınavların değerlendirmeye alınması için 21 Ocak’a kadar okul müdürüklerine başvurabilecek.
İllere gönderilen yazıda, ilkokul 4. sınıflarla ortaokul ve imam hatip ortaokullarında birinci dönemde yapılmış olan yüz yüze sınavların dönem sonu puan değerlendirmeye alınmayacağı açıklandı. Birinci dönem yüz yüze sınavlar velilerin 21 Ocak'a kadar okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, bu sınavlardan alınan notlar karne puanı değerlendirmesine alınabilecek.
Ayrıca, ilkokul ve ortaokulların birinci döneminde karne basımı ve dağıtımının yapılmayacağı, karnelerin elektronik ortamda erişime açılacağı açıklandı.
25 Aralık 2020’de MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemi ile sınırlı olmak kaydıyla dönem puanı belirlenirken, 1. 2. ve 3. sınıflarda dönem sonu işlemleri, ilgili yönetmelikte belirtildiği şekliyle uygulanmaya devam edecek, 4. sınıflarda ders etkinliklerine katılım puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puanı hesaplanacak. 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda ders etkinliklerine katılım puanları ve varsa proje puanlarının aritmetik ortalaması ile dönem puanı hesaplanacak.
Bornova Milli Eğitim Müdürlüğü buyurdu: 'Öğrencileri dini derslere yönlendirin'
Bornova Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçede görev yapan okul müdürlerine gönderdiği yazıda, öğrencilerin seçmeli ders tercihlerinde dini derslere yönlendirilmelerini istedi.
03-01-2021 23:19

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) orta okul ve liselerde seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak tarihleri arasında yapılacağının açıklanmasının ardından, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ilçede görev yapan okul müdürlerine yazı gönderdi.
İz Gazete'den Duygu Kaya'nın haberine göre, anlık mesajlaşma uygulaması Whatsapp üzerinden gönderilen okul müdürlerine iletilen yazıda, öğrencilerin seçmeli ders tercihlerinde dini derslere yönlendirilmeleri 'gerektiği' bildirildi.
'DİN DERSLERİNİN SEÇİMİNDE ÖNCÜ OLMANIZI BEKLİYORUZ'
Gönderilen mesajda, "Sayın müdürlerim hepinize hayırlı günler diliyorum. Malumunuz olduğu üzere 04-22 Ocak tarihleri arası, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecidir. Bu süreçte özellikle 4-5-6-7-8-9-10 ve 11. Sınıflarda okuyan öğrencilerin ders seçiminde rehber öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, okul müdürleri ve veliler belirleyici olacaktır. Evlatlarımızın milli, manevi ve ahlaki açıdan donanmaları ve yetişmeleri için mutlaka doğru seçim yapmalarına yardımcı olalım. Bu konuda siz sayın ilçe müdürlerimizin rolü de belirleyici olacaktır. Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler derslerinin seçiminde desteklerinizi ve öncü olmanızı bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
'BİLİMSEL EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIĞIMIZIN KANITIDIR'
Konuya ilişkin İz Gazete'ye konuşan Eğitim İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Cangı, "Bu olay laik ve bilimsel eğitimden uzaklaştığımızın kanıtıdır.Çağdaş, bilimsel ve laik eğitimi savunan bir sendika olarak, bu seçmeli derslerde okul idaresi ya da başkaları tarafından yönlendirme yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Veli ve öğrenci tarafından kararlaştırılan seçmeli ders seçiminde, bu özgürlüğün açılması gerekir. Bir baskı olmaması gerekir, burada ise açık bir dayatma var. Bilimsel ya da akademik derslerin seçilmemesi, sadece ahlak derslerinin seçilmesi için bir yönlendirme var. Bu yazı İlçe Milli Eğitim'den yollanmış ve ona da muhtemelen İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden geldi. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız " dedi.
Eğitim Sen: Seçmeli ders seçiminde öğrenciler dini içerikli derslere yönlendiriliyor
Eğitim Sen 4 Ocak'ta başlayacak olan ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin yapılması konusunda velileri uyardı. Eğitim Sen çağrısında velilere seçmeli dersleri öğrencinin seçmesi gerektiğini hatırlatırken, seçmeli dersleri öğrenciye danışmadan seçen okul yönetimlerinin suç işlediğini belirtti.
03-01-2021 15:25

Yeni eğitim dönemİNde ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin başlangıç tarihi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafIndan 4-22 Ocak olarak belirlendi. Pandemi sürecinde okullların uzakta eğitimle devam ettiği ve mevcut ekonomik koşullardan kaynaklı bir çok öğrencinin eğitimden mahrum kaldığı bu dönemde öğrencileri bekleyen bir diğer sorun seçmeli ders konusu. Eğitim Sen velilerin ve öğrencilerin siyasallaşmış okul yönetimleri tarafından geliştirici ve yeteneklerini keşfedeceği seçmeli derslere değil de dini içerikli derslere yönlendirdiğini belirterek uyarıda bulundu.
Eğitim Sen'i resmi sayfasından yapılan açıklamada:
''Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağını açıklamıştır. Pandemi nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı, öğrencilerin eğitime erişim sorunu yaşadığı bir dönemde, seçmeli derslerin belirlenmesi ve öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri konusunda dikkatli olunması gerektiği açıktır.
MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin istek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçtiğimiz yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Nitekim okullara gönderilen yazıda öğrencilerin seçmeli ders seçmediği hallerde ders seçimini okul yönetiminin yapacağı belirtilmiştir. Pandemi koşullarında bu kararın nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağını tahmin etmek zor değildir.
Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yaptığı ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ ettikleri bilinmektedir. Pandemi döneminde benzer uygulamaların olması halinde, velilerimiz Eğitim Sen şubelerine mutlaka başvurmalıdır.''
'ZORUNLU SEÇMELİ DERS KABUL EDİLEMEZ'
''Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekirken, her seferinde öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği gerekçe gösterilerek sadece önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemek çelişkili bir durumdur. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmesi gibi uygulamalar kabul edilemez.
Seçmeli dersler, öğrencilerin hayata hazırlanması, ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması açısından elbette önemlidir. Seçmeli derslerin okul programlarının ayrılmaz bir parçası olarak öğrencilerin gelişimlerine destek olması, ayrıca bilişsel (bilgi, beceri), duyuşsal (ilgi, tutum) ve sosyal gelişimlerine katkı sağlaması gerekmektedir.''
'OKUL YÖNETİCİLERİ SUÇ İŞLEDİKLERİNİ BİLMELİDİR'
Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Eğitim Sen olarak, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.
İmam Hatip'lerde öğrenci sayısı yüzde 11 azaldı
İmam Hatip liselerdeki öğrenci sayısı 2015-2019 dönemlerinde yüzde 11 azaldı, akademik eğitim veren liselerdeki öğrenci sayısı ise yüzde 11 arttı.
03-01-2021 11:38

İktidarın politikaları ve MEB’in tüm yönlendirmelerine karşın imam hatip lisesindeki öğrenci sayısı, 2015 yılına göre 2019 yılında 67 bin azaldı. MEB’in yatırımlarından din öğretimi yapan okullar ile birlikte en fazla pay alan mesleki ve teknik ortaöğretim okulları da dört yılda 474 bin 854 öğrenci kaybetti.
BirGün'den Mustafa Bıldırcın'ın haberine göre, MEB’in yatırımlarının büyük bölümünü aktardığı imam hatip liseleri ile mesleki ve teknik liselerinde tüm çabalara karşın öğrenci sayısı azaldı. İktidara yakınlığıyla bilinen Eğitim BirSen’in hazırladığı, “Eğitime Erişim ve Katılım” isimli çalışma, hem Din Öğretimi Genel Müdürlüğü hem de Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullardaki öğrenci kaybını ortaya koydu.
AKADEMİK EĞİTİM VEREN LİSELERİN ÖĞRENCİ SAYISINDA YÜZDE 11 ARTIŞ
MEB’in son yayımladığı örgün eğitim istatistiklerinden alınan veriler doğrultusunda hazırlanan çalışmada, imam hatip liselerinde 2015 yılında 677 bin 205 öğrenci olduğu belirtildi. İmam hatip liselerindeki öğrenci sayısı 2016 yılında 634 bin 406’ya, 2017 yılında ise 627 bin 503’e geriledi. 2018 yılı ise imam hatipler için 2015-2019 döneminde en az öğrenci ile eğitim yapılan yıl oldu. Buna göre, 2018 yılında imam hatip liselerindeki öğrenci sayısı 605 bin 869’a kadar düştü. 2019 yılında din öğretimi yapan ortaöğretim kurumlarındaki öğrenci sayısı ise 610 bin 7 olarak kaydedildi. İmam hatiplerin 2015-2019 yılları arasındaki öğrenci kaybı, yüzde 10 olarak gerçekleşti.
Benzer bir düşüş mesleki ve teknik eğitim yapan liselerde de yaşandı. 2015 yılında 2 milyon 82 bin 935 öğrenci ile eğitim yaptığı bildirilen mesleki ve teknik eğitimdeki öğrenci sayısı 2019 yılında 1 milyon 608 bin 81’e indi. Mesleki ve teknik liselerin 2015-2019 yılları arasındaki öğrenci kaybı ise yüzde 22 oldu.
OKUL VE DERSLİKTE TERSİNE ARTIŞ
Aynı dönemlerde genel ortaöğretimdeki öğrenci sayısı ise katlanarak arttı. Fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerini bünyesinde bulunduran genel ortaöğretim okullarında 2015 yılında 3 milyon 47 bin 503 olan öğrenci sayısı 2019 yılında 3 milyon 412 bin 564’e ulaştı. Akademik eğitim veren liselerin öğrenci sayısında 2015-2019 yılları arasında yaşanan artış yüzde 11 olarak kayıtlara geçirildi.
Böylece Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı liselerde öğrenci sayısı artmasına rağmen derslik ve okul sayısı sınırlı derecede arttı. Tersine imam hatip ve meslekteki düşüşe rağmen MEB’in yatırımı buralara oldu.