MEB kadrolu öğretmen sayısını azaltırken sözleşmeli öğretmen sayısını arttırıyor

MEB kadrolu öğretmen sayısını azaltırken sözleşmeli öğretmen sayısını arttırıyor

MEB kadrolu öğretmen sayısını azaltırken sözleşmeli öğretmen sayısı atamalarla birlikte 103 bine ulaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2015 yılında 55 bin öğretmen ataması yapılırken, atama sayısı 2016’ da 49 bine, 2017’de 22 bine düşerken 2018 yılında ufak bir yükselişle 27 bin oldu.

Atanan öğretmen sayısı son dört yılda yüzde 51 azalırken KPSS’ye başvuran öğretmen adayı sayısı da 376 bin olarak açıklandı. MEB, kadrolu öğretmen atamasını hızla azaltırken sözleşmeli öğretmen atamaları tırmanışa geçti. 15 Temmuz’un ardından OHAL’in ikinci KHK’si ile uygulanmaya başlanan sözleşmeli öğretmenlik kapsamında atananların sayısı 103 bine ulaştı. 

MEB’in açıkladığı rakamlara göre özel eğitim kurumlarının, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 130 bin 868 oldu. Özel okulların okul öncesi kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 18 bin, özel okulların ilkokul kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 25 bin 908, özel okulların ortaokul kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 31 bin 288, Özel ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 49 bin 898 ve özel Mesleki ve Teknik Liselerde çalışan öğretmen sayısı 8 bin 604 olarak açıklandı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, BirGün’den İsmail Arı'ya yaptığı açıklamada, “Ataması yapılmayan öğretmenler sorunu memleketin en temel sorunlarından biri haline gelmiş durumda. Şu anda eğitim fakültelerinde öğrenim gören meslektaşlarımız ile 2023 yılında ataması yapılmayan arkadaşlarımızın sayısı 1 milyona ulaşacak. Ataması yapılmayan arkadaşlarımız özel öğretim kurumlarında ucuz iş gücü olarak görülmekte, esnek, güvencesiz koşullarda çalıştırılmaktadır. Meslektaşlarımız ya özel öğretim kurumlarında kölelik koşullarında çalıştırılmakta ya da başka işlerde çalışmak zorunda bırakılmaktadır” diye konuştu.

DAHA FAZLA