'MEB canlı ders ortamını ve konuşmaları kayıt altına alıyor!'

'MEB canlı ders ortamını ve konuşmaları kayıt altına alıyor!'

Eğitim Sen 7 No'lu Şube Yönetim Kurulu, MEB'in ebaTV uygulaması üzerinden canlı ders ortamını ve öğretmenler ile öğrencilerin konuşmalarını kayıt altına aldığını açıkladı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim sistemine geçen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); bir süredir ebaTV üzerinden ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde müfredat konularını yayınlar aracılığıyla işliyor.

ebaTV'nin yayınları geçtiğimiz kısa sürede birçok kez tepki toplarken, Eğitim Sen 7 No'lu Şube Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklama ile bu kez de MEB'in canlı ders ortamlarını ve öğretmen-öğrenci konuşmalarını kayıt altına aldığı ortaya çıktı.

Konuya ilişkin olarak Yönetim Kurulu şunları söyledi:

"EBA canlı derslerinde karşımıza çıkan ve hem anayasal açıdan hem de genel insan hakları açısından asla kabul edilemez nitelikte olan bir başka sorun da derslerdeki bütün konuşmaların ve ders ortamının MEB tarafından başından sonuna kadar kayıt altına alınması durumudur.”

'KİŞİSEL VERİLER İZİN OLMAKSIZIN KAYDEDİLEMEZ'

Kişisel verilerin kişilerin izni olmaksızın kayıt altına alınamayacağını hatırlatan Yönetim Kurulu, açıklamasında ek olarak şunları söyledi:

"EBA dersleri, önceden haber verilmeksizin, öğretmenlerin ve öğrencilerin bilgi dışında MEB tarafından otomatik olarak başından sonuna kadar kaydedilmektedir. Bu durum öğretmenin akademik özerkliğine ve pedagojik esaslara aykırı olduğu gibi, anayasaya ve diğer kanunlara da aykırılık oluşturmaktadır. Kim tarafından ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın kişisel verilerin izinsiz olarak kaydedilmesi yasal bir uygulama değildir. On binlerce öğretmeni ve yüzbinlerce öğrenciyi ilgilendiren bu durum, ileride telafisi mümkün olmayan sakıncaları da beraberinde getirecektir.” 

Şube Yönetim Kurulu, konuyu bakanlığa ve yargıya taşınmak üzere Eğitim Sen Genel Merkezi’ne ilettiğini de ekledi.

DAHA FAZLA