MEB bütçesinde yolsuzluk: Olmayan servis araçları için milyonlarca lira dağıtıldı

MEB bütçesinde yolsuzluk: Olmayan servis araçları için milyonlarca lira dağıtıldı

MEB’in imzaladığı 250 araçlık okul taşımacılığı ihalesi kapsamında öğrenci ve servis sayılarının fazla gösterildiği ve şirketlere fazladan milyonlarca lira ödendiği tespit edildi. MEB, Meclis’te yöneltilen soruları yanıtsız bırakırken, okul yöneticilerinin sayılarda sahtecilik yaptığı öne sürüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Delegasyonu arasında imzalanan “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi” projesi kapsamındaki “Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı” anlaşması ile yaratılan bütçeyle yapılan yolsuzluğa ulaşıldı. Yıllardır Türkiye genelinde devam eden proje kapsamında ihaleler devam ederken yöneticiler arasında yaşanan tartışmanın ardından basına sızan milyonlarca liralık yolsuzluğun ayrıntıları öğrenildi.

OLMAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN MİLYONLARCA LİRA ÖDENDİ

İstanbul’daki Kâğıthane İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Suriyeli öğrencilerin taşınması için Eylül 2018’de servis ihalesi yaptı. Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, ihale, 3 bin 336 öğrenci için planlanarak özel bir şirkete milyonlarca lira ödendi. Ancak bakanlık verilerine göre, aynı dönemdeki öğrenci sayısının 2 bin 713 olduğu ortaya çıktı.

İlçe milli eğitim müdürlüğünün resmi yazışmalarında ise servis sayılarının farklı olduğu tespit edildi. Milyonlarca liralık ihalede servis sayıları 250 araç olarak kararlaştırıldı ancak aynı dönemde bir resmi yazının ekinde servis sayıları 129 olarak belirtilerek plaka plaka açıklandı.

BAKANLIK YAZ AYLARINDA DA SERVİS ÜCRETİ ÖDEDİ

Her ay ihalede yazan sayıda servis ve öğrenci için ödeme yapılarak yolsuzluk yapıldı. Bakanlık, ilçe yöneticilerinin üzerinden her ay fazladan 121 servis ve 1292 öğrenci için ödeme yaptı. Ayrıca, ilçe müdürlüğünün öğrencilerin taşınmadığı yaz aylarında da şirkete servis işlemi devam ediyormuş gibi ödeme yapmayı sürdürdüğü de öğrenildi.

Ayrıca, var olan öğrenciler okul döneminde de servislerle taşınmadı. MEB sistemine bölgede kayıtlı 2 bin 713 öğrenci bulunurken taşındığı tespit edilen öğrenci sayısı 2 bin 64’te kaldı.

KONU İHALE OLUNCA ÖĞRENCİ SAYISI ŞİŞİRİLDİ

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi evrakları, bakanlık e-okul sistemi verileri ve ihale verileri incelendiğinde, ilçe genelindeki kimi okul yöneticilerinin, okullardaki Suriyeli öğrencilerin sayısını katlanarak girdikleri bilgisine ulaşıldı.

Verilere göre, 88 Suriyeli öğrencisi bulunan bir imam hatip lisesi, sisteme öğrenci sayısını 170 olarak girerken 12 öğrencinin bulunduğu bir ilkokulda 100 Suriyeli varmış gibi veri girişi yapıldı. Bir başka ortaokulda ise 36 öğrenci, konu ihale olunca 140’a yükseldi.

MEB SORULARI YANITLAMADI

Geçen yıl bedeli 2 milyon TL’yi aşan ihalede bir turizm firmasına ödenen ücretlerle yarı yarıya kamu zararı yaratılırken, MEB faturayı sadece bir resmi evrakta ismi bulunan şube müdürüne kesti.

TBMM’de sorulan soruları yanıtsız bırakan Bakanlık, yolsuzluk haberlerinin çoğalmasının ardından olay hakkında soruşturma başlattı.

DAHA FAZLA