MEB bu kez de Vahdettin'i anlatmayı 'unuttu'

MEB bu kez de Vahdettin'i anlatmayı 'unuttu'

AKP’nin tarihi baştan yazma çabası bu kez ilköğretim kitaplarında… MEB, bu yılki ilköğretim Tarih kitaplarında bir İngiliz gemisine binerek ülkeden kaçan son padişah Vahdettin’i anlatmayı ‘unuttu’. Saltanatın kaldırılması başlığında Osmanlı’nın son padişahına hiç değinmedi.

Nazlı Eda Piyade / @nazliieda_

AKP’nin kendi tarihini yazma çabası bu kez de ilköğretim tarih kitaplarıyla devam ediyor.

Erdoğan’ın isteğiyle kaldırılan ve uzun süre yerine yenisi getirilemeyen TEOG yerleştirmelerindeki skandallar, üniversiteye yerleştirme sınavındaki başarısızlık ve en son karma eğitimi tartışmaya açmasıyla tepki toplayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hazırlattığı ders kitaplarıyla da gündemden düşmüyor.

MEB, VAHDETTİN’İ ‘UNUTTU’

MEB’in hazırlattığı ilköğretim İnkılap Tarihi kitaplarındaki skandallar bitmiyor. Köy Enstitüleri’ni ‘köylülerin tepkisiyle’ kapatan, Teali İslam Cemiyeti’ni zararlı cemiyetler arasından çıkaran MEB, bu kez de son padişah Vahdettin’i ‘unuttu’.

Daha önce ‘Köy Enstitüleri’nin anlatıldığı bölümü, köylülerin tepkisiyle kapatıldı şeklinde veren MEB, ‘Zararlı Cemiyetler’ listesinden de şeriat yanlısı ‘Teali İslam Cemiyeti’ni çıkarmıştı.

Bu kez de 8. sınıf İnkılap Tarihi kitaplarında ‘Saltanatın Kaldırılması’ başlıklı bölümünde İngiliz gemisine binerek ülkeyi ‘terk eden’ son padişah Vahdettin’den hiç bahsedilmedi.

SON PADİŞAH ‘UNUTULDU’

Geçtiğimiz yılki kitapta ‘Saltanatın Kaldırılması’ başlıklı bölümde, Vahdettin’in ülkeyi terk ettiği, İngiliz İşgal Güçleri Komutanı Harrigton’a çektiği bir telgrafla “Yüce İngiliz devletine sığınma talep ediyorum” dediğini yazarken bu yılki kitaplarda Vahdettin’in adı geçmedi. 

Geçtiğimiz yıla ait kitapta 'Saltanatın Kaldırılması' başlığı

Bu yıl ise saltanatın kaldırılması bölümünde, yalnızca Sevr Anlaşması’na değinilen kitapta Vahdettin’in adı geçmezken, kendisinin ülkeden kaçışından bahsedilmedi.
Önceki yıllarda, İngiliz mandacılığını savunan ve işgal kuvvetleriyle işbirliği içinde bulunan padişahın ülkeden kaçışını bir mecbur kalma tercihiymiş naifliğinde sunan MEB, bu yılda kendisinden hiç bahsetmeden Osmanlı’nın yıkılışını anlatmayı ‘başardı’. 

Bu yıla ait kitaplarda 'Saltanatın Kaldırılması' başlığı

Böylece AKP, Kurtuluş Savaşı döneminde saltanat yanlısı isyanları destekleyen, İşgal Güçleri Komutanı’na mektup yazarak, ülkeden arkasına bakmadan kaçan son padişah Vahdettin’in olmadığı bir tarih yazmayı başardı.

DIŞ POLİTİKA İLKELERİNE AKP ‘AYARI’

Vahdettin’i ‘unutan’ MEB, bu yılki kitaplara kimi eklemeler yapmaktan da çekinmedi. Mustafa Kemal’in dış politika ilkelerinin anlatıldığı bölüme bu yıl ilk kez ‘Mütekabiliyet’ kavramı eklendi. 

‘Mütekabiliyet’ tanımında “Türkiye kendisine dostça yaklaşan ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmiş, ancak düşmanca tavır sergileyen ülkelere gerekli karşılığı vermekten çekinmemiştir” denilirken ilk kez eklenen bu kavram akıllara AKP’nin başarısız dış politikasını getirdi. 

DAHA FAZLA