McConnell: Türkiye'yi yola getirmek için hem havuç hem sopa kullanılması gerek

McConnell: Türkiye'yi yola getirmek için hem havuç hem sopa kullanılması gerek

ABD Senatosu'nun Cumhuriyetçi Başkanı Mitch McConnell, "Türkiye'yi yola getirmek için hem havuç hem sopa kullanılması gerek" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nun Cumhuriyetçi Başkanı Mitch McConnell Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesinde Suriye'deki Amerikan askerlerini çekmenin büyük bir stratejik hata olduğunu iddia etti.

McConnell bu kararın Amerika'yı ve halkını daha az güvenli hale getireceğini, düşmanları cesaretlendireceğini ve önemli müttefikleri zayıflatacağını savundu. McConnell bu çekilmenin Obama yönetiminin Irak'tan plansız bir şekilde çekilmesiyle IŞİD'in yükselişine olanak sağlanarak yapılan hatanın tekrar etme riskini doğurduğunu öne sürdü.

11 Eylül saldırıları sonrası İslamcı terörle mücadele konusunda 3 başkanla çalıştığını hatırlatan McConnell buradan edindiği 3 prensip olduğunu ileri sürdü.. McConnell bunları; tehdidin gerçek olduğu ve yokmuş gibi davranarak geçiştirilemeyeceği, Amerika'nın liderliğinin bir alternatifi olmadığı ve terörle mücadelede çok uluslu girişimleri ancak ABD'nin yönetebileceği ve ABD'nin bu savaşta tek başına olmadığı şeklinde sıraladı.

McConnell, Obama yönetiminin kararıyla Amerika'nın ikinci planda kalmasını kanlı bir maliyeti olduğunu iddia etti.

IŞİD ve Taliban'la mücadelede son yıllarda giderek daha fazla yerel güçler aracılığıyla mücadele edildiğini ileri süren McConnell, Trump Afganistan ve Suriye'den çekilme sinyalleri verdiği andan itibaren buna erken ve planlı çekilmeye karşı çıkmak için senatoda adımlar attıklarını belirtti.

Askerlerin çekilmesi ve "Türklerle Kürtler arasındaki çatışmaların" ABD için stratejik bir kabus olduğunu dile getiren McConnell, 5 günlük ateşkes başarılı olsa bile geçen hafta yaşananların IŞİD'le mücadele konusunda ABD'yi bir hayli geriye götürdüğünü savundu.

Eğer durdurulmazsa, geri çekilmenin Esad rejimi ve onun İranlı destekçilerinin bölgede etkinliğini artıracağını hatırlatan McConnell ayrıca Rusya'nın da bölgede giderek güçlenen elinin göz ardı edildiğini iddia etti.

Türkiye'nin operasyonunun yanlış olduğunu belirten McConnell yine de bölgeyi NATO müttefikimiz Türkiye yerine Rus, İran ve Suriye güçlerinin kontrol etmesini tercih edip etmeyecekleri sorusunu sordu.

Euronews'de yer alan habere göre, McConnell Türkiye'nin geçerli güvenlik endişelerine saygı duymakla birlikte onu yola getirmek için hem havuç hem sopa kullanılması gerektiğini vurguladı.