Maymun çiçeği kaynaklı 3 ölüm doğrulandı

Maymun çiçeği kaynaklı 3 ölüm doğrulandı

DSÖ, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Maymun çiçeğine ilişkin DSÖ tarafından yapılan açıklamada 3 ölümün doğrulandığı kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 1 Ocak'tan 4 Temmuz tarihine kadar maymun çiçeğinin epidemik ve epidemik olmadığı ülkelerdeki yayılımına ait verileri güncelleyerek yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, DSÖ'nün 5 bölgesindeki 59 ülkeden merkeze gönderilen 6 bin 27 vaka ile beraber maymun çiçeği kaynaklı 3 ölümün doğrulandığı kaydedildi.

NTV'nin haberine göre artan vakaların birçok ülkede panik yaratması üzerine DSÖ, bundan sonra 2 haftada bir maymun çiçeği vakalarına dair güncelleme yapacağını duyurdu.

'BUGÜNE KADAR ETKİLİ OLMADIĞI BÖLGELERDE YENİ VAKALAR TESPİT EDİLDİ'

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünkü basın toplantısında maymun çiçeği vakalarının test ile belirlenmesinde hala birtakım zorluklar yaşandığını, bu yüzden önemli sayıda vakaların kayıtlara resmen geçemediğini belirtmişti. Ghebreyesus, virüsün Afrika'da da yayıldığına dikkati çekerek kıta genelinde bugüne kadar virüsün hiç etkili olmadığı bölgelerde yeni vakaların tespit edildiğini vurgulamıştı.

31 ÜLKEDE 5 BİN 300'Ü AŞKIN VAKA

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere 2'ye ayrılıyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezlerinin (CDC) son verilerine göre dünya genelinde 31 ülkede toplam 5 bin 323 vaka bulunuyor.

TÜRKİYE'DEKİ İLK HASTA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurmuştu.