Mavi Kalem'deki sendika düşmanlığına karşı Sosyal-İş'ten açıklama

Mavi Kalem'deki sendika düşmanlığına karşı Sosyal-İş'ten açıklama

Sosyal-İş Sendikası, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin sendika düşmanı tutumuna karşı açıklama yaptı.

İleri Haber

Mavi Kalem yönetiminin örgütlenen işçilere karşı sendika düşmanı bir tutum geliştirdiğini ve bunun yasalara aykırı olduğunu belirten Sosyal-İş Sendikası, basın açıklaması ile çağrıda bulundu.

Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çalışanlarının DİSK Sosyal-İş Sendikası'nda örgütlenmesinin ardından, dernek yönetimi tarafından yapılan sendika karşıtı baskı ve dayatmalara karşı İstanbul'da basın açıklaması yapıldı.

Haziran ayından Bakanlıktan alınan yetki belgesi sonrasında toplu sözleşme ve arabulucu görüşmelerinde Mavi Kalem yönetimin sendika karşıtı tutum sergilediği, grev kararı alınmasının ardından da yasalara aykırı şekilde engelleme girişiminde bulunulduğu belirtildi.

Mavi Kalem yönetiminin grev oylamasını da baskılar ile engellediği belirtilen açıklamada, dernek yönetimine haklara saygı duyulması çağrısı yapıldı.

İstanbul'da Mavi Kalem önünde yapılan basın açıklamasını, dernek çalışanlarının örgütlendiği Sosyal-İş Sendikası'nın İstanbul Şube Başkanı İlhan Ağırbaş okudu.

'MAVİ KALEM YÖNETİMİ YASALARA AYKIRI DAVRANDI'

Sürece ilişkin detayları paylaşan Ağırbaş'ın açıklamasının tamamı şöyle:

"İnsan hakları için mücadele ettiğini iddia eden bir dernek olmasına rağmen Mavi Kalem işvereni, hukuk tanımaz tutumunda ısrar etmiştir. İstanbul 16. İş Mahkemesi'nin lehimize karar vermesiyle 6 Haziran 2022 kesinleşen yetki belgemiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikamıza gönderilmiştir. Ancak Mavi Kalem işvereni, toplu sözleşme masasında ve arabulucu görüşmelerinden kaçarak yasalara ve sendikal haklara karşı tutumunu devam ettirmiştir.

27 Eylül 2022 tarihinde grev kararı ve 7 Ekim 2022 grev uygulama kararı almıştır. Mavi Kalem yönetiminin tüm yasal düzenlemeler ve teamüllere aykırı davranarak, grev kararını iş yerinde ilan etmemizi türlü bahane ve zorlamayla engelleme çabasına rağmen grev kararı iş yerine asılmıştır. Mavi Kalem yönetimi bu kez grev oylamasını engellemek için üyelerimiz üzerinde ve çalışanlar üzerinde baskı uygulayarak, oylama yapılmasını engellemiştir. 

'SENDİKA DÜŞMAN TUTUMLARINI TERK ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

İnsan hakları alanında çalıştığını iddia eden bir derneğin, sendikaya ve sendika üyesi olanlara karşı sergilediği bu tutum kesinlikle kabul edilemez. Yaşanan hak gaspının karşısında, üyelerimizin yanındayız. Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetim ve yürütme kurullarını, sendika düşmanı tutumlarını terk etmeye, Anayasal sendikal haklara saygı göstermeye, hukuk ve insan haklarına saygılı davranmaya davet ediyoruz."