Mattis’in ‘ülkeyi bölüyor’ suçlamasına Trump’tan ‘kuduz köpek’ yanıtı

Mattis’in ‘ülkeyi bölüyor’ suçlamasına Trump’tan ‘kuduz köpek’ yanıtı

Eski ABD Savunma Bakanı James Mattis, Trump'ın George Floyd'un öldürülmesi sonrasında başlayan protestolara yönelik tutumuna tepki göstererek, Trump'ı 'ABD'yi bölmeye çalışmakla' suçladı. Trump ise Mattis’e ‘kuduz köpek’ diyerek yanıt verdi.

ABD’de polis tarafından öldürülen George Floyd protestoları devam ederken, eylemlere karşı orduyu devreye sokmak isteyen Başkan Donald Trump ile eski savunma bakanı James Mattis arasında başlayan tartışma Trump’ın açıklamasıyla iyice kızıştı. Mattis, Trump’ı toplumu bölmekle suçlayan yazılı açıklama yapınca Beyaz Saray’dan tepki topladı. Son olarak Trump ise Mattis'e ‘kuduz köpek’ diyerek yanıt verdi.

‘NAZİ YÖNTEMLERİNE BENZİYOR’

The Atlantic tarafından yayınlanan iki sayfalık açıklamada Mattis, Savunma Bakanı Mark Esper’in ülkede devam eden protestolarla ilgili ‘savaş alanını hızla baskılarsak dağılırlar’ yorumunu İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin “böl ve işgal et” yöntemine benzetti. Bu anlayışın reddedilmesi ve ABD ordusunun halkına karşı politik amaçlarla kullanılmaması gerektiğini yazdı.

‘TRUMP ÜLKEYİ KASTEN AYRIŞTIRIYOR’

Trump’ın kasıtlı olarak son üç yıldır ülkeyi ayrıştırdığı değerlendirmesinde bulunan Mattis, “Donald Trump, hayatımda gördüğüm Amerikan halkını bir araya getirmek için uğraşmayan veya en azından uğraşıyormuş gibi yapmayan tek başkan” ifadesini kullandı.

‘ANASAYLA DALGA GEÇEN LİDERLERDEN HESAP SORMALIYIZ’

Trump'ın Beyaz Saray'ın önündeki Lafayette Park'ta fotoğraf çektirmesi için polisin halka karşı biber gazı ve plastik mermi kullanmasını 'görevi kötüye kullanmak' olarak niteleyen Mattis, "Anayasamızla dalga geçen liderlerden hesap sormalıyız" ifadesini kullandı.

Trump, protesto sırasında yakılan St. John Kilisesi'ne gitmek için protestoların düzenlendiği Lafayette Park'tan geçmişti. Trump'ın Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Adalet Bakanı ve birçok bürokratı ile oradan geçmeden önce halka müdahale edilmiş ve alan boşaltılmıştı.

BEYAZ SARAY: TRUMP HUZURU TESİS ETMİŞTİR

Mattis’in açıklamasının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany’den sert tepki geldi. McEnany Twitter’dan, “Eski Bakan Mattis’in açıklaması Washington seçkinlerinin gönlünü almak için kendi reklamından başka bir şey değil. Başkan Trump, kanun ve düzenin başkanıdır ve ülkemizin caddelerinde huzuru tesis etmiştir. Mattis’in küçük sözleri Başkan’ın güçlü adımlarına karşı sönük kalıyor” paylaşımında bulundu.

TRUMP: LAKABINI KUDUZ KÖPEK YAPMIŞTIM

Twitter hesabından konuyla ilgili paylaşımda bulunan Trump ise “Muhtemelen benim Barack Obama ile tek ortak noktam ikimizin de dünyanın en abartılı generali James Mattis’i kovma onuruna sahip olmamızdır. İstifa mektubunu ben istedim ve bundan da çok memnun kaldım. Lakabı ‘kaos'tu ki ben bunu sevmemiş ve ‘kuduz köpek’ diye değiştirmiştim” ifadelerini kullandı.