Matbaacılardan çağrı: 'Devlet kuramıyorsa biz fabrika kuralım'

Matbaacılardan çağrı: 'Devlet kuramıyorsa biz fabrika kuralım'

Artan döviz kurundan olumsuz etkilenen kağıt sektörünün sorunlarına ilişkin yapılan açıklamada "Devlet kuramıyorsa, biz fabrika kuralım, işletelim" dendi.

Ankara Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkârları Esnaf Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Gürbüz, kâğıt fabrikalarının kapatılmasını ve kâğıtta dışa bağımlılığı eleştirdi. "Dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu yerli üretimden geçer" diyen Gürbüz, "Devlet kuramıyorsa bizlere arazi versin, destek versin, teşvik versin, yol göstersin; tüm matbaacılar, yayıncılar, gazeteciler, kâğıt tedarikçileri hep birlikte fabrika kuralım ve işletelim" çağrısını yaptı.

'SEKA KAPATILDI, KAĞIDIN YÜZDE 90'I YURTDIŞINDAN İTHAL'

Gazeteduvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, SEKA Kâğıt Fabrikalarının kapatılmasıyla başlayan süreci eleştiren Gürbüz, kâğıt ve kartonların yüzde 90'ının yurt dışından ithal edildiğini belirtti.

Türkiye'de bugün 5 kâğıt fabrikasının yıllık 250 bin ton üretim yaptığını, tüketimin ise 650 bin ton olduğunu hatırlatan Matbaacılar Federasyonu Başkanı, yurt dışından ithal edilen 400 bin ton kâğıt yerine mevcut fabrikaların kapasitelerinin arttırılmasını ve yenilerinin açılmasını talep etti.

'GEÇİCİ SÜRE KÂĞITTAN VERGİ ALINMASIN'

Toplantıda Türkiye Matbaacılar Federasyonu'nun bazı önerileri şöyle:

- Yurt dışından gelen karton ve kâğıt ithalatında gümrük ve vergisi alınıyorsa bunların alınmaması

- Geçici bir süre kâğıt ve kartondan KDV alınmaması

-Tüm matbaa ürünlerinde KDV'nin sabitlenmesi; yani 1'inci hamur ve gazete kâğıdında yüzde 8; karton, fotokopi ve kuşe kâğıtları ile işçilikte yüzde 18 olan KDV'nin hepsinin eşit olması; yani yüzde 8'in altına düşürülmesi

‘KAPANAN MATBAA SAYISI DAHA DA ARTACAK'

Basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Türkiye Matbaacılar Federasyonu Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, önümüzdeki günlerde kapanan matbaa sayısının artacağı uyarısında bulundu.

Gürbüz, "Kâğıt krizi nedeniyle şimdiden matbaalar kapanmaya başladı. Kimsenin nakit parası yok ve gidip kâğıt alamıyor. Satışlar dövizden olduğu için bizim buna gücümüz yetmiyor. Kapanan matbaa sayısı daha da artacak ileriki günlerde. Esnaf çok zor durumda ve böyle giderse yaşama şansı yok" dedi.