Maske uyarısında bulunduğu hasta yakını tarafından darp edilen sağlık emekçisinin cezalandırılmak istenmesine tepki
Covid-19 salgınıyla en ön saflarda mücadele ederken bir yandan da şiddete maruz kalan sağlık emekçileri için bir araya gelen sağlık meslek örgütleri, ‘’Sağlık emekçileri, şiddet diliyle toplum nezdinde hedef haline getiriliyor’’ dedi.
17-02-2021 14:02

İleri Haber
İstanbul Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, bir kez daha ‘’Sağlıkta şiddet sona ersin’’ demek için buluştu. Savcılığın, bir hastaya maske uyarısında bulunduğu için hasta yakınınca darp edilen ve bir gözünde %85 oranında görme kaybı oluşan sağlık emekçisi Rıfat Babayiğit hakkında ‘’basit yaralama’’ suçlamasıyla ceza talep etmesine tepki gösteren sağlık emekçileri, ‘’Rıfat arkadaşımız cezayı değil, ödülü hak etmektedir’’ dedi.
SES Sendikası Aksaray Şubesi, Sağlık-İş Sendikası İstanbul Şubesi, Sağlık Emekçileri Koordinasyonu ve Kent Emekçileri Dayanışması, Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesi önünde bir araya geldi. ‘’Artık yeter! Sağlıkta şiddet son bulsun’’ pankartının taşındığı açıklamada, ‘’Birçok başlık üzerinden mağdur edilen sağlık emekçileri toplum nezdinde hedef haline getiriliyor’’ ifadeleri yer aldı.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
Bugün burada toplanmamızın nedeni maalesef salgın koşullarında bile hız kesmeyen ve her gün yenileri eklenen sağlıkta şiddet gerçeğidir. Geçtiğimiz eylül ayında İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanı Rıfat Babayiğit arkadaşımız Covid-19 bulaşma riskine karşı maske uyarısı yaptığı için bir hasta yakını tarafından şiddete uğramıştı. İş yerinde yaşanan olay iş kazasıdır. Olayın ardından hemen acil cerrahide beyin kanaması yönünden incelenmiş, kayıt işlemleri iş kazası değil adli olay şeklinde açılmıştır. Daha sonra göz bölümüne gönderilmiş aynı gün 13.30’da ameliyata alınmıştır. Göz bölümünde de giriş adli olay şeklinde kayıt yapılmıştır. Tüm çabalara rağmen bir gözünde oluşan hasar nedeniyle görme yetisini %85 oranında kaybetmiştir. Daha sonra kişisel girişimlerimizle acil cerrahi kaydı iş kazası şeklinde düzeltilmiş, göz bölümünde gösterdiğimiz tüm çabalara rağmen ‘Başhekimlikten talep gelirse değişiklik yaparız’ denilmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu ile yapılan görüşmede ise olayın iş kazası şeklinde bildirim yapıldığını ifade etmişlerdir.
‘RIFAT CEZAYI DEĞİL ÖDÜLÜ HAK EDİYOR’
Rıfat arkadaşımız olaydan sonra rapor almış, ücreti kesilmiştir. Yaşadığı fiziksel şiddet yanında psikolojik olarak sürekli darp edileceğini düşündüğünden psikolojik tedaviye başlamıştır. Darp eden şahıs geçmiş suçlarından açık cezaevinde kalan, koronavirüs salgınından ötürü tahliye edilmiş bir sabıkalıdır. Rıfat’a yaşattığı darp sonrası tutuklanarak kapalı cezaevine gönderilmiştir. Ceza davasında olayın en üzücüsü de davayı takip eden savcının, mağdur edilen Rıfat’ın darp edene karşılık vermesinden ötürü ‘basit yaralama’ suçundan cezalandırılmasını istemesidir. Maske takmasını istediği hasta yakınınca darp edilip bir gözünü kaybeden Rıfat arkadaşımız cezayı değil, ödülü hak etmektedir.
‘HER AN ŞİDDETE MARUZ KALMA RİSKİYLE BURUN BURUNAYIZ’
Sağlık emekçileri olarak sağlık emek ve meslek örgütleriyle birlikte yıllardır ‘Sağlıkta şiddet sona ersin’ başlıklı açıklamalar, eylemler, hatta iş bırakmalar gerçekleştiriyoruz. Çeşitli yasa taslaklarının, önerilerin ilgili kurumlara iletildiğini, kimi düzenlemeler yapıldığını da biliyoruz. Fakat görüyoruz ki uygulama anlamında bir arpa yol alınabilmiş değildir. Pandemi gibi bütün toplumu ilgilendiren ve sağlıkçıların hayatlarını feda ederek hizmet verdikleri bir süreçte bile sağlık emekçileri her an şiddete maruz kalma riskiyle burun buruna çalışmaya devam ediyor.
Ne Rıfat arkadaşımızın yaşadıkları ne de diğer sağlık emekçilerinin uğradıkları saldırılar istisna veya münferit olaylar değildir. Sağlıkta şiddetin kaynağı sağlık emekçileri ile yurttaşları sürekli karşı karşıya getiren politikalar esas sorumluları gizlemekte, güvencesizlik, kötü çalışma koşulları, ağır iş yükü gibi birçok başlık üzerinden mağdur edilen sağlık emekçilerini toplum nezdinde hedef haline getirmektedir.
‘SAĞLIK SİSTEMİNİ YÖNETENLERİN ŞİDDET DİLİ, ŞİDDET OLAYLARININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR’
Bir başka nokta ise, sağlık sistemini yönetenlerin kullandıkları şiddet dilinin sağlıkta şiddet olaylarının artmasına neden olduğu, bu şiddet ikliminin ne sağlık emekçilerine ne de toplumun geneline bir fayda getireceği ortadadır.
Arkadaşımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi ve dayanışma duygularımızı iletiyor, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. Sağlıkta yaşanan şiddetin son bulması için mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.
İLGİLİ HABERLER
İşçilerin iradesi bir kez daha çiğnendi: Genel-İş ile belediye arasında anlaşma sağlandı
Genel-İş sendikasının genel merkez yönetimi, grevdeki Maltepe Belediyesi işçilerinin onay vermediği anlaşmaya imza atarak bir kez daha işçinin iradesini çiğnedi.
28-02-2021 17:17

İstanbul’da CHP’li Maltepe Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel Hizmetler Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasında 5 aydır devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanması sonucu belediye işçileri, 23 Şubat günü greve çıkmıştı.
Ancak altı gündür grevlerini sürdüren işçilerin iradesi, Genel-İş Sendikası’nın genel merkez yönetimi tarafından çiğnendi.
Grevde olan işçiler henüz referandumlarını sonlandırmamış ve mücadelenin gidişatına dair kararını açıklamamışken sendikanın genel merkez yönetimi, belediyenin “her şey dahil 4700 lira” önerisine imzayı attı.
Belediye ile varılan anlaşmayı Twitter üzerinden duyuran Genel-İş Sendikası, “Maltepe Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4700 TL oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir” açıklamasında bulundu.
Maltepe Belediyesi işçileri, belediye yönetimi tarafından kendilerine önerilen sefalet zammına karşı haklarını almak için çıktıkları grevi 6'ncı gününde sürdürürken Maltepe Belediyesi ve SODEMSEN ile Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasındaki görüşmeler hafta sonu da sürdü. Görüşmelere Genel-İş Genel Merkezi de katıldı.
Belediye yönetimiyle yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını işçilere aktaran Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz, kimsenin bunu maniple etmesine mücadele etmeyeceğiz. Dün akşam toplam 4 bin 600 lira gibi bir teklif geldi, onu da kabul edemeyeceğimizi söyledik. En son söyledikleri şey 'en fazla 4 bin 700 lira yaparız' oldu. Bunu şube yönetimi olarak kabul etmeyeceğimizi berlirttik. TİS yetkisi Genel Merkezde olduğu için Genel Merkez bu iradesini kullanacağını söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci başlatmış oluruz. Pandemi koşullarını da gözeterek bunu da hep birlikte değerlendireceğiz, birlikte karar vereceğiz” dedi.
İşçi temsilcileri de yaptıkları açıklamada “Sandık kuracağız, referandum yapacağız, ya tamam diyeceğiz ya devam diyeceğiz” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI KILIÇ, REFERANDUM BİTMEDEN "ANLAŞTIK" DEDİ
Öte yandan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, işçilerin referandumu henüz sonuçlanmadan Twitter hesabından grevin sona erdiğini söyleyen bir paylaşım yaptı. İşçiler, bunun bir algı yönetme çalışması olduğunu ve henüz resmi bir anlaşma olduğuna dair Genel-İş merkez yönetiminden açıklama gelmediğini vurguladı.
Toplumcu Seçenek dergisi dijital ortamda yayınlandı
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi tarafından hazırlanan 'Toplumcu Seçenek' dergisi dijital ortamda yayınlandı.
28-02-2021 14:25

İleri Haber
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi'nin yayın çalışma grubunun hazırladığı 'Toplumcu Seçenek' dergisi, dijital ortamda yayınlandı. Pandemi temasıyla yayınlanan dergide emek, sağlık, ekoloji, feminist perspektif, teknoloji ve eğitim gibi başlıklarda birçok yazı yer alıyor.
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi tarafından hazırlanan metinde dergiyle birlikte mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki birikimlerinin sermayenin değil, toplumun çıkarlarına hizmet etmek için kullanılmasının hedeflendiği belirtilirken, "Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi; ülkemizin ve dünyamızın kaynaklarına; tüm yaşam alanlarımıza, mahallelerimize, meydanlarımıza, evlerimize ve yaşamlarımıza saldırıya karşı başta mühendis, mimar ve şehir plancıları olmak üzere eşitlik ve özgürlük için yanyana gelmiş topluluktur. Mesleki bilgi birikimini sermayenin değil, toplumun çıkarlarına hizmet etmek için kullanmanın araçlarını geliştirmeyi amaç edinmiştir. Bunu yaparken de meslektaş dayanışması hem meslek pratiğini gerçekleştirirken, hem omuz omuza mücadele eder ve dayanışırken bizleri hayatta tutacak olandır" denildi.
'PANDEMİ DÖNEMİNDE DOĞANAN VE EMEĞİN YAĞMALANMASI ARTARAK DEVAM ETTİ'
Öte yandan tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye'de görüldüğü ilk günden bu yana kentlerin, doğanın, emeğin ve yaşamın yağmalanmasının önüne geçilemediği gibi artarak devam ettiğinin altı çizilen metinde "Bu süreçte önlemlerin plansız ve yetersiz bir şekilde alınması 'prematüre normalleşme' sınıf farklılıklarından oluşan kırılganlıkları derinleştirirken eşit, adil ve hakça yaşamanın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermiş oldu" ifadeleri kullanıldı.
'OKUMUŞ İNSAN EMEKÇİ HALKA SORUMLUDUR' DİYEREK YOLA ÇIKTIK...'
Metinde ayrıca Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi'nin kuruluşunun 10. yılında olduğu hatırlatılırken, "Toplumcu Meclis olarak üzerine düşünüp tartıştığımız, mücadele ettiğimiz ya da katkı sunmaya çalıştığımız konuları paylaşmak ve analizler, sorun tespitleri ile birlikte seçeneğimizi de ortaya koymak amacıyla bir yayın serisi hazırlamak istedik. 'Toplumcu Seçenek' başlığı ve farklı temalarla
işleyeceğimiz serimizin ilk sayısını da Pandemide Toplumcu Seçenek’e ayırdık. Toplumcu Meclis, yola 10 yıl önce, 'okumuş insan emekçi halka sorumludur' diyerek çıkmıştı. Yaşadığımız Covid-19
pandemisi 1. yılına yaklaşırken bu sorumluluğu pek çok boyutu ile daha derinden hissediyoruz" denildi.
Toplumcu Seçenek dergisinin dijital ortamda yayınlanan sayısına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Toplumcu Seçenek dergisi dijital ortamda yayınlandı✌
— Toplumcu Meclis (@toplumcumeclis) February 27, 2021
Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi yayın çalışma grubunun kolektif üretimi ile hazırlanmış, dostlarımızın katkısıyla üretilmiş olan dergimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
🔗 https://t.co/icMjonq0mP pic.twitter.com/9YYOOvlpH8
Kahramanmaraş'ta bir inşaatta su tesisatçısı olarak çalışan çocuk işçi 9. kattan düşerek hayatını kaybetti!
Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde inşaatın 9. katından düşen 16 yaşındaki çocuk işçi hayatını kaybetti.
28-02-2021 14:02

Kahramanmaraş’ta bir inşaatın 9. katından düşen 16 yaşındaki çocuk işçi hayatını kaybetti.
Onikişubat ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan bir sitenin inşaatında meydana gelen olayda, inşaatta su tesisatçısı olarak çalışan Latif A. inşaatın 9. katında çalışırken bir anda dengesini kaybederek aşağı düştü.
Olayı gören diğer işçiler 112 ve polis ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine inşaat alanına gelen 112 ekipleri, yaptığı incelemede 16 yaşındaki çocuğun olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ''Latif A. 16 yaşında, su tesisatçısı... Kahramanmaraş Onikişubat'ta çalıştığı site inşaatında 9.kattan düşerek hayatını kaybetti...'' ifadelerine yer verildi.
Latif A.
— İSİG Meclisi (@isigmeclisi) February 28, 2021
16 yaşında, su tesisatçısı...
Kahramanmaraş Onikişubat'ta çalıştığı site inşaatında 9.kattan düşerek hayatını kaybetti... pic.twitter.com/4my3qLwdZZ
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
CHP'li Özel'den Maltepe Belediyesi grevi açıklaması: 'Hak aranacak, aranıyor'
Maltepe Belediyesi işçilerinin hakları için çıktıkları greve destek çıkan Emin Çapa 'Grev haktır, grev kırıcılık utançtır' diyerek greve karşı yürütülen kara propagandayı eleştirdi. Çapa'nın açıklamasına cevap veren CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel 'Hak aranacak, aranıyor' dedi.
28-02-2021 13:21

CHP'nin Maltepe Belediyesi işçilerinin yaptığı greve karşı tutumunun eleştrilmesine yönelik açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "Hak aranacak, aranıyor. Müzakere edilecek, ediliyor. İşçiler hak arayabilecekler ve haklarını alacaklar diyebilmeliyiz" dedi.
Maltepe Belediyesi işçileri, hakları için çıktıkları grevi tüm karalama kampanyalarına karşı kararlılıkla sürdürüyor. İşçilerin grevi sürerken grevin "CHP'ye zarar vereceği ve AKP'nin işine yarayacağı" yönünde özellikle sosyal medya üzerinden kara propaganda yürütülüyor. Belediye işçilerinin greve çıkması sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) çöp toplama ekipleri kurarak grev kırıcılığı yapması ve ardından "Bize grev kırıcı diyemezsiniz" minvalinde bir açıklama yayımlaması da tartışmaların başka bir yönünü oluşturdu.
ÖZEL: HAK ARANACAK, ARANIYOR
Gazeteci Emin Çapa sosyal medya hesabından işçilerin grevine destek veren bir paylaşımda bulunarak CHP'ye eleştrilerini yöneltti. Twitter hesabından "Grevci işçilere dönük saldırılardan şaşkınım. Nasıl yani belediyeler CHP'li oldu diye hak aranmayacak mı? Biz niye AKP zihniyetine karşı mücadele ediyoruz o halde? Iktidarın adı değişsin diye mi? Yoksa daha özgür, demokratik 1 Türkiye için mi? GREV HAKTIR. GREV KIRICILIK UTANÇTIR'' diyen Çapa'ya cevap CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'den geldi.
Grevci işçilere dönük saldırılardan şaşkınım. Nasıl yani belediyeler CHP'li oldu diye hak aranmayacak mı? Biz niye AKP zihniyetine karşı mücadele ediyoruz o halde? Iktidarın adı değişsin diye mi? Yoksa daha özgür, demokratik 1 Türkiye için mi?
— Emin Çapa (@ecapa_aklinizi) February 27, 2021
GREV HAKTIR. GREV KIRICILIK UTANÇTIR
Özel, Çapa'nın paylaşımını alıntılayarak "Tamamen haklısınız. Hak aranacak, aranıyor" dedi.
Özgür Özel paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Tamamen haklısınız. Hak aranacak, aranıyor. Müzakere edilecek, ediliyor. Yerelden başlayarak; bizim iktidarımızda bu meseleler böyle çözülecek, işçiler hak arayabilecekler ve haklarını alacaklar diyebilmeliyiz. Umuyorum ki; yarınlara iyi haberlerle uyanacağız..."
Tamamen haklısınız.
— Özgür Özel (@eczozgurozel) February 27, 2021
Hak aranacak, aranıyor.
Müzakere edilecek, ediliyor.
Yerelden başlayarak;
Bizim iktidarımızda bu meseleler böyle çözülecek, işçiler hak arayabilecekler ve haklarını alacaklar diyebilmeliyiz.
Umuyorum ki;
Yarınlara iyi haberlerle uyanacağız... https://t.co/CcNJgwIlOm
Maltepe Belediyesi işçilerinin grevi sürüyor: 'Grev kırıcılığı yapan 100 kişilik bir grup işçilere saldırdı'
Bugün Küçükyalı Mahallesi’nde bir grubun grev kırıcılığı yaptığı ve işçilerin kontrolü sırasında 100 kişilik grubun işçilere saldırarak bir işçiyi darp ettiği öne sürüldü.
27-02-2021 13:47
Grevdeki Maltepe Belediyesi işçilerine, grev kırıcılığı yapan 100 kişilik bir grubun saldırdığı iddia edildi#MaltepedeGrevVar
— İleri Haber (@ilerihaber) February 27, 2021
İleri Haber
Grevdeki Maltepe Belediyesi işçilerine 100 kişilik bir grubun saldırdığı öne sürüldü. İddiaya göre, grev kırıcılığını kontrol eden işçilere saldırıda bir işçi darp edildi.
Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası öncülüğünde 5 gün önce greve çıkan Maltepe Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor.
Bugün Küçükyalı Mahallesi’nde bir grubun grev kırıcılığı yaptığı ve işçilerin kontrolü sırasında 100 kişilik grubun işçilere saldırarak bir işçiyi darp ettiği öne sürüldü.
Edindiğimiz bilgilere göre, grev kırıcılığı ve saldırı iddialarıyla alakalı, meclis üyeleri üzerinden birtakım bağlantıların olduğu ve iki meclis üyesinin isminin öne çıktığı belirtiliyor.
Küçükyalı’da işçi arkadaşlarımıza yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından planlı bir saldırı yapıldı. Gerekli araştırmaları yapıyoruz, ilerleyen saatlerde bunu organize eden, işçilere saldırtan kişileri yapacağımız basın açıklamasıyla tek tek açıklayacağız. #MaltepedeGrevVar
— Alkan Okuducu (@AlkanOkuducu) February 27, 2021
Beşiktaş Belediyesi işçileri de grev kararını belediye binasına astı
İstanbul’da toplamda 6 belediyenin işçileri grevde.
25-02-2021 21:21

İstanbul’da belediye işçileri taleplerinin karşılanması için greve çıkmaya başladı. Ataşehir, Bakırköy, Kadıköy, Kartal ve Maltepe’den sonra Beşiktaş Belediyesi işçileri de bugün (25 Şubat) toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde taleplerinin karşılanması talebiyle grev ilan etti.
"Bak İşçi Tulumu Giymiş Umut!"
— Belediye İşçileri Dayanışması (@BelediyeisciD) February 25, 2021
📌 TİS süreci kapsamında İstanbul'un bir diğer ilçe belediyesi #Beşiktaş'ta grev ilanı için hazırlıklar sürüyor! pic.twitter.com/QLHieZGq9I
DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi Beşiktaş Belediyesi işçileri grev ilanını duyurduktan sonra alkışlarla ve sloganlarla belediye önünde beklemeye başladı.