Masallarda kız olmak: Ina Mağarada

Masallarda kız olmak: Ina Mağarada

Ina’nın resim yeteneğini tüm kabileye kabul ettirmesi mümkün olacak mıydı? Ya Gob ile ilişkileri? Yoksa Gob’un yaşadığı pişmanlıklar başka bir şeyin öncüsü olmalarını mı sağlayacaktı? Tüm bunlar için kitabın sayfalarına davetlisiniz.

Burcu Adıgüzel

Masallarda bize çoğunlukla ‘’normal’’ olan aktarılır. Normal olan; hikâyenin kalbinde yer alan güçlü erkektir. Erkekliklerinden ileri gelen bir cesarete sahiptirler. Erkekliklerinden ileri gelir çünkü; bu cesaretin akıl, zeka, yetenek, iyi insanlık vb. gibi başka özelliklere değinen bir yanını göremeyiz. Bu cesaret kurtarıcılığa evrilir. Her şeyi aşarlar. Gerekirse dağ, tepe… Sınır yoktur kahramanlıklarında.

Lakin; kadınlar. Kadınlar ise kurtarılmayı bekleyendir. Kâh kulesinde, kâh uyuyarak. Güzeldir kadınlar, güzelse iyi kalplidir. Çirkin olan kötüdür. Üvey baba pek yoktur, üveyse annedir. Bunlar bildiklerimiz.

Daha az gördüklerimiz ise; kendi hayatını kuran kadın hikâyeleridir. Sadece masallar değil üstelik. Sinemada, tiyatroda, sanatın pek çok alanında. ‘’Gerçek bir kadın’’ hikâyesi ne kadar görüyoruz? Gerçek kadın hikâyesinden kastım; başrole kadının yerleştirildiği bir kurgu değil elbet. Söz konusu bu olsaydı sayacağımız çokça örnek var. Gerçek bir düşünme biçimi, değiştirme cesareti, bazen kavga, çelişkiler, güçlülük, zayıflık, boyun eğmeme, bazen de yenik düşme. Birbiriyle çelişen şeyler yazıyor gibi görünebilirim. Kadınların boyun eğmeyen, hayatlarına, bedenine, yeteneklerine sahip çıkan tüm çabalarını, başkaldırılarını sahipleniyor, fazlasıyla önemsiyorum. Fakat; bunun kadınların bir güç emsaline dönüştürülme halini sevmediğimi söylemeliyim. Bana kalırsa bu, insana ait her şeyi barındıran bir yolculuk ve güzel olan da yolculuğun kendisi.

‘’Ina Mağarada’’ tam da bu yolculuğu anlatan bir hikaye. Bir kız çocuğunun hikâyesi. Cesur, başı dik bir kız Ina. Kırık Kemik Kabilesi’nden Anne Da ile Baba Du’nun kızı. Masal, tarih öncesi zamanlara götürüyor bizi. O dönem çocuklar okula gitmedikleri için okuma yazma bilmiyorlar. Ina ise resim çizmeyi icat ediyor. Bulduğu ince çubuklarla kum ve toprağa resim çiziyor. Zorlu bir dünyada yaşıyor Ina. Hayvanlara yem olmamak, soğuğa, açlığa yenik düşmemek gerekiyor. Erkeklerin otorite sayıldığı bir dünya aynı zamanda. Kadınların onları uzağında tutma hakkı da henüz elde edilmiş bir hak değil. Tüm bu başkaldırıyı yapabilmek, ‘’Benim yaşamım’’ demek için epey cesur olmak gerekiyor. İşte Ina bunu başarmak için bir yola çıkıyor. İlk savaşı, bir erkek olarak kendisinden beklenenleri layıkıyla yerine getiren Gob’a karşı. Gob, bugünün de erkeklik ve iktidar ilişkilerini iyi açıklayan bir dizi özelliğiyle masalda yerini alıyor. Peki Ina’nın resim yeteneğini tüm kabileye kabul ettirmesi mümkün olacak mıydı? Ya Gob ile ilişkileri? Yoksa Gob’un yaşadığı pişmanlıklar başka bir şeyin öncüsü olmalarını mı sağlayacaktı? Tüm bunlar için kitabın sayfalarına davetlisiniz.

Ina Mağarada, İtalyan yazar Beatrice Masini’nin ‘’Güzel, Açıkgöz, Cesur Kızlar’’ serisinin dokuzuncu kitabı. Harrp Potter kitaplarını İtalyancaya çeviren Masini’nin dünyası çocuklara ezber bozduran öğretilere sahip. Seri, özellikle ergenlik öncesi ve öz güven sorunu yaşayan çocuklar için mutlaka okunmalı.

KÜNYE: Yazar: Beatrice Masini, Resimleyen: Desideria Guicciardini, Çeviren: Nükhet Amanoel, Yaş Aralığı: 7 - 8 - 9, 3. Baskı: 2019

DAHA FAZLA