Mas-Daf işçileri hakları için fabrikayı terk etmiyor!

Mas-Daf işçileri hakları için fabrikayı terk etmiyor!

TİS ve sendikalaşma hakkı için direnen MAS-DAF işçileri 3 gündür fabrikayı terk etmiyor.

İleri Haber

Düzce Organize Sanayi Bölgesinde bulunan MAS-DAF fabrikasında çalışan işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli şubesinde örgütlendiler. MAS-DAF patronu çalışma koşullarını düzeltmek, ücretlerini yükseltmek için sendikaya üye olan işçilerin taleplerine kulak tıkadı, baskıları arttırdı. Bunun üzerine işçiler sendikal haklarının tanınması ve bir an önce toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin başlatılması talebiyle 19 Temmuz gecesi fabrikayı terk etmeme kararı aldılar. İşçiler taleplerinin karşılanmaması üzerine 20 Temmuz’da şalter indirerek fabrikada üretimi durdurdu.

112 İŞÇİ TAZMİNATSIZ OLARAK İŞTEN ÇIKARILDI!

3 gündür süren eylemlere karşı sendika düşmanı patrondan bir adım gelmezken işçilerin inatçı bekleyişi sürüyor. Direnişe ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Mas-Daf işçileri üç gündür tezgahlarının başında çalışıyor, vardiyalarının bitiminde eve gitmiyor. İşçiler toplu sözleşme hakları için fabrikayı terk etmiyor. 2010 yılında Mas-Daf işçileri sendikamızda örgütlendiler. Mas-Daf patronu akla gelebilecek tüm hukuksuzlukları işledi. Baskı, tehdit, işten çıkarma. Fabrikada çalışan tüm işçileri tam 112 işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. Atılan işçilerin mücadelesi yaklaşık 1,5 yıl boyunca devam etti. Mas-Daf işçileri ekmekleri için çıktıkları bu yolda hem Düzce’de fabrikanın önünde hem de şirketin İstanbul Ataşehir’de bulunan merkezi önünde çadır kurarak Mas-Daf’ın sendika ve işçi düşmanı tutumunu tüm ülke gündemine sokmayı başardı” dedi.

PATRON: SENDİKAYLA ALACAĞINIZ NE VARSA BEN VERECEĞİM SENDİKAYA GEREK YOK

Serdaroğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

Direniş boyunca Mas-Daf işçileri, bir kez Düzce’den İstanbul’a, bir kez de Düzce’den Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirdi. Verilen mücadele neticesinde ne Ankara’dan devleti yönetenlerden bir ses geldi, ne de Mas-Daf patronu işçi düşmanlığından vazgeçti.

Sendikamızın işçiler için açtığı davalar kazanıldı. İş Mahkemeleri Mas-Daf patronunun atılan işçilere sendikal tazminat ödemesine hükmederek, patronun sendika düşmanlığını tescil etmiş oldu.

Aradan geçen zamanda Mas-Daf patronu işçilere verdiği hiçbir sözü tutmadı. ‘Sendikayla alacağınız ne varsa ben vereceğim sendikaya gerek yok’ diyen patron Mas-Daf işçilerini asgari ücrete mahkum etti.

Giderek artan hayat pahalılığı ve yoksullaşmaya karşın işçiler 2021 yılı başında yeniden sendikamızda örgütlendiler. Bakanlık, sendikamızın Mas-Daf’ta toplu iş sözleşmesi yapabilmek için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu tespit etti. Mas-Daf patronu 12 yıl sonra bir kez daha işçilerin sendikalaşmasını tanımayacağını ilan etti. Sendikanın yetki tespitine itiraz etti.

BAKANLIK SENDİKAYI TESCİLLEDİ, YEREL MAHKEMEDEN SES YOK

2021 eylül ayında bakanlık tarafından sendikal yetkilerinin tescillendiğini fakat yerel mahkemeden sonuç beklediklerini kaydeden Serdaroğlu,, “Yerel mahkemenin ne zaman sonuçlanacağı belirsiz, davayı kazandığımızda patronun itirazı bir üst mahkemeye taşıma ihtimali ise neredeyse kesin. Ama Mas-Daf işçilerinin artık bekleyecek ne sabrı kaldı, ne de bu ekonomik krize dayanacak gücü. Evlerine götürdüğü ekmek her geçen gün küçülen Mas-Daf işçileri üç gündür tezgahlarının başında çalışıyor, vardiyalarının bitiminde eve gitmiyor. İşçiler toplu sözleşme hakların için fabrikayı terk etmiyor” şeklinde konuştu.

‘İŞÇİNİN SENDİKA HAKKI İÇİN MÜCADELESİNİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ’

MAS-DAF örgütlenmesinin Türkiye’deki işçi hakları ayıbını gözler önüne serdiğini kaydeden Serdaroğu, açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verdi:

Düzce’de yaşananlar tüm ülke kamuoyunun gündemine girmelidir. Mas-Daf işçileri, sendika hakkını elde edemeyen milyonlarca örgütsüz işçi ve yetki davalarının sonuçlanmasını bekleyen on binlerce işçi için bir mücadeleyi başlatmış bulunuyor.

Sendikalaşmayı engellemek için işçileri işten atsanız da, yıllar süren davalara güvenseniz de işçinin sendika hakkı için mücadelesini engelleyemeyeceksiniz. Yetki prosedürleri, yargı aşamaları işçiler sendikalaşamasın diye varlığını koruyor. Ama işçiler varsa mücadele de var ve mutlaka mücadele eden işçiler kazanacaklar.

TİP'TEN DESTEK

Eyleme, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Düzce İl Örgütü de destek verdi.