Mart ayında 8 gazeteci tutuklandı

Mart ayında 8 gazeteci tutuklandı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin hazırladığı gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin rapora göre mart ayında 8 gazeteci tutuklandı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG); 2020 yılının mart ayı için gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin bir rapor açıkladı. DFG’nin açıkladığı raporda Türkiye’de 103 tutuklu gazetecinin bulunduğunu, yalnızca mart ayında ise 15 gazetecinin gözaltına alındığını ve 8’inin tutuklandığını belirtti.
Raporda ayrıca yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı kimi gazetelerin ve medya kuruluşlarının hiçbir önlem almadığını, önlem alan kuruluşların ise çoğunlukla yetersiz önlemler aldığını açıklayan DFG, konuya ilişkin şunları söyledi:


‘KORONAVİRÜSE KARŞI GAZETECİLER İÇİN ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ’
“Gazeteler, internet siteleri, televizyonlar kendilerince kimi tedbirler alsalar da bunun yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle hem yetkili kurumların, hem de basın ve medya kuruluşlarının gazetecileri koruyacak tedbirleri geliştirmelerini talep ediyoruz”


GAZETECİLERİN TAHLİYE EDİLMESİ İÇİN ÇAĞRI
Birçok gazetecinin tutukluluğunun devam etmesinin, salgın da hesaba katıldığında tutuklu gazeteciler için ciddi bir tehlike arz ettiğine değinen DFG, çağrısını şu sözlerle yineledi:
“Toplumda cezaevlerinin boşaltılmasına dönük bir beklenti oluşurken, yeni infaz yasasında düşünce ve ifade özgürlüğünü esas alan herhangi bir düzenlemenin olmayışı kaygıları artırdı. Gazetecilerin yargılandığı hususlar ‘terör suçu’ kapsamına alınarak, yapılan yeni düzenlemenin dışında tutulmuştur. Bu durum meslektaşlarımızın hayatının hiçe sayılması anlamına gelmektedir. Buradan tekrardan çağrıda bulunuyoruz; yeni infaz düzenlemesinde eşitliğin esas alınarak, cezaevinde bulunan tüm siyasi mahpusların ve özellikle de gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.”