Mart ayında 29 kadın erkekler tarafından katledildi!

Mart ayında 29 kadın erkekler tarafından katledildi!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı rapora göre mart ayında 29 kadın erkekler tarafından katledildi, 9 kadın şüpheli olarak ölü bulundu.

İleri Haber

Türkiye'de kadınlar her geçen gün sokakta, evde, iş yerlerinde şiddete maruz kalıyor, erkekler tarafından katlediliyor. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, sadece mart ayı içerisinde 29 kadının katledildiğini açıklarken, kadınların çeşitli bahanelerle erkekler tarafından katledilmesine vurgu yaptı.

'11 MART'TAN BU YANA 21 KADIN KATLEDİLDİ'

Hazırlanan raporda Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart'tan 31 Mart'a kadar geçen 20 günlük süreçte, 21 kadının öldürülmesine dikkat çekilirken, "koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının sonucudur" denildi.

Raporda ayrıca "23 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü sosyal medya hesabı açmak, boşanmak istemek ya da barışma isteğini reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü" ifadelerine yer verildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından hazırlanan rapor şu şekilde:

“Bu ay 29 kadın cinayeti işlenmiş, 9 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan, 31 Mart’a geçen 20 günlük süreçte ise 21 kadın öldürüldü. 23 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü sosyal medya hesabı açmak, boşanmak istemek ya da barışma isteğini reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 23 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.

Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Mart ayında öldürülen 29 kadının 4’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir. 9’u evli oldukları erkek, 5’i birlikte oldukları erkek, 4’ü tanıdık/akraba, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i babası, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i de kardeşi tarafından öldürülmüştür.

KADINLAR ÇOĞUNLUKLA EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 18’i evinde, 4’ü iş yerinde, 2’si arabada, 1’si arazide, 2’si sokak ortasında öldürülmüştür. 2 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞKİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ

15’i ateşli silahlarla, 9’u kesici aletle, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek öldürüldü. Ve ne yazık ki 2’sinin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.

6284 VE SONUÇLARI

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik bilgilerinin değiştirilmesine kadar birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor.

Mart ayında öldürülen kadınların 26’sının koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; yalnızca 3 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu bilinmektedir.

İstanbul Maltepe'de yaşayan 1 çocuk annesi 35 yaşındaki Hülya Ç., boşanma aşamasında olduğu Bahtiyar Ç. tarafından ateşli silahla yaralandı.

Yine İstanbul'da sokakta yürüyen Sevgi F., Serdar T. tarafından ateşli silahla sokak ortasında saldırıya uğradı. Sevgi F. yaralandı.

6284 etkin kullanılmadığı için Gaziantep’te yaşayan Buket S., cezaevinde bulunan ve boşanmak üzere olduğu Murat S.’nin azmettirdiği babası Mahmut S. tarafından “tayini çıktığı” bahane edilerek kesici aletle yaralandı. Buket S. koruma talep etti.

İstanbul'da yaşayan 22 yaşındaki Buse Güler, ayrılmak istediği C.A. tarafından iş çıkışında sokak ortasında ateşli silahla saldırdı. Buse Güler yaşam mücadelesi veriyor.

İstanbul'da yaşayan 18 yaşındaki Selin Ç., babası Şevket Ç. Tarafından başından ateşli silahla vurularak yaralandı, Selin yaşam mücadelesi veriyor.

Mersin’de yaşayan Hatun K. geçtiğimiz sene 7 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde boşandığı erkek tarafından sokak ortasında darp edilmiş ve ateşli silahla yaralanmıştı. Bu olaya kadar 29 kez şikâyette bulunan Hatun K., tutuklu yargılanan boşandığı erkek tarafından hala mektuplarla ölüm tehditleri aldığını söylüyor ve “ben ölmeden önce yetkililer bir şey yapsın, çocuklarımın annesiz kalmasını istemiyorum” diyor.

Tıpkı Ayşe Tuba Arslan gibi defalarca şikâyette bulunan tüm kadınların sesini öldürüldükten sonra değil, hayattayken duymak ve gerekli tüm önlemleri almak zorundasınız. Aksi kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete göz yummaktır.

Ancak bu ay 6284 etkin uygulansaydı, kadınlar yaşıyor, çocuklar da annesiz kalmıyor olacaktı. Öldürülen kadınların 8‘inin çocuğu vardı.

5 Ocak’tan beri kayıp olan 21 yaşındaki Gülistan Doku ile ilgili hala bir gelişme yaşanmadı. Etkin bir soruşturma yapılması ve Gülistan’a ne olduğunun bir an önce açığa çıkarılması için #GülistanDokuNerede diye sormaya devam ediyoruz.”

 

DAHA FAZLA