Mart ayında 113 iş cinayeti: 14 işçi koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi

Mart ayında 113 iş cinayeti: 14 işçi koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi'nin mart ayı raporuna göre bir ay içinde 14'ü koronavirüs salgınından dolayı olmak üzere 113 işçi hayatını kaybetti.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, mart ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Bir ay içinde 14'ü yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle olmak üzere 113 emekçinin hayatını kaybettiğinin bildirildiği raporda, “Halkın sağlığı için üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektörler dışında işyerlerinde üretim durdurulmalı ve işçiler salgının kritik evresi bitinceye kadar ücretli-idari izinli sayılmalıdır” denildi. 

Yaşamını yitiren 113 emekçinin 100’ü ücretli (işçi ve memur); 13’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi, balıkçı ve esnaf) oluşuyor.

Yaşamını yitirenlerden 11’i kadın işçi, 102’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, büro, metal, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti. İki çocuk işçi de mart ayında can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti. Mart ayında 2’si Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı, 1’i Özbekistanlı ve 1’i Rusyalı olmak üzere 6 sığınmacı işçi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitiren işçilerin biri sendikalı. Sendikalı işçi (kamu çalışanı) eğitim işkolunda çalışıyordu.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL'DA

En çok iş cinayeti tarım, taşımacılık, inşaat, metal, enerji, ticaret/büro, metal, sağlık, belediye/genel işler, konaklama ve gıda işkollarında gerçekleşti. 

En fazla ölüm nedenleri ise sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, Covid-19, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, şiddet elektrik çarpması ve intihar. 

İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle: 20 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm İzmir’de; 6 ölüm Kocaeli’de; 5’er ölüm Adana ve Antalya’da; 4’er ölüm Aydın, Bursa ve Sakarya’da; 3’er ölüm Ağrı, Ankara, Malatya ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Afyon, Hatay, Kastamonu, Manisa, Mardin, Samsun, Sivas, Urfa, Nevşehir, Tekirdağ, Zonguldak ve Irak’ta; 1’er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Antep, Giresun, Maraş, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Ordu, Şırnak, Tokat, Dersim ve Fransa’da yaşandı.