Marmaris'teki orman yangını saatlerdir sürüyor

Marmaris'teki orman yangını saatlerdir sürüyor

Marmaris'in Bördübet mevkiinde ormanlık alanda başlayan yangın saatlerdir söndürülemiyor.

Muğla'nın Marmaris ilçesinin Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran'da henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın sürüyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla helikopter ve uçak müdahalesi yeniden başladı.

Öte yandan yangına gece saatlerinde de müdahale edilebilmesini sağlayacak olan "gece görüşlü müdahale helikopterinin" bulunmaması tepkilere neden oldu.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş” dedi. 

Bölgede 3'üncü günde 400 hektarı aşkın alanda etkili olan yangın, Değirmenyanı, Bördübet, Amazon Yedi Adalar, Okluk Koyu ve Çubucak mevkilerine ilerledi. 5 noktada etkili olan alevlere günün ilk ışıklarıyla birlikte müdahaleye tekrar başlandı. 

BAKAN KİRİŞÇİ'DEN AÇIKLAMALAR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yangındaki son duruma ilişkin "Özellikle rüzgar hızındaki artış, hava sıcaklığındaki yükseliş yangının yeniden harlanmasına, alevlenmesine neden oldu. Bir kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil" dedi.

OGM'NİN ERİYEN BÜTÇE PAYI

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) 2012 ve 2022 yıllarını kapsayan 10 yıllık bütçe verilerine göre; kurumun 2012 yılında 1 milyar 862 milyon TL bütçesi ile merkezi bütçeden yüzde 0,53’lük aldığı pay 2022’ye kadar düzenli olarak azaldı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberinde yer alan bilgilere göre; orman yangınları ile mücadelede kritik önemi bulunan OGM’nin bütçeden aldığı pay 2022 yılında 2021 yılına göre görece artsa da geçmiş yılların çok gerisinde kaldı. Buna göre, merkezi yönetim bütçesinin 1 trilyon 750 milyar 957 milyon TL olduğu 2022 yılında OGM’ye 6 milyar 220 milyon 952 bin TL bütçe verildi. İdarenin bütçesinin merkezi bütçe içindeki payı ise yüzde 0,35 oldu.

DAHA FAZLA