Marmara'da tsunami bekleniyor

Marmara'da tsunami bekleniyor

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Özener, Akdeniz ve Marmara'da oluşabilecek 7 büyüklüğünün üzerindeki bir depremin ardından tsunami beklediklerini söyledi.

Her yıl 5 Kasım'da düzenlenen "Dünya Tsunami Farkındalık Günü" sebebiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü ve MarDIM Projesi Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Özener, enstitü tarafından yürütülen Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Afet Eğitimi (MarDIM) Projesi çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Özener, “Marmara’da oluşacak bir depremden sonra deniz tabanındaki heyelanlarla birlikte 1-2 metrelik tsunami olma ihtimali yüksek. Bu nedenle farkındalık çok önemli. Akdeniz’de ve Marmara Denizi’nde oluşabilecek 7 büyüklüğünün üzerindeki bir depremin tsunamiye sebep olma ihtimali yüzde 10” dedi.

İZMİT DEPREMİNDE 3 METRELİK DALGA OLMUŞTU

Prof. Özener, 1999 yıkıcı İzmit depreminde, denizin depremden hemen önce çekildiği ve deprem meydana geldikten sonra da yaklaşık 3 metrelik tsunami dalgalarının oluşarak kıyı kesimlerde su baskınlarına ve göçmelere neden olduğunu hatırlattı.

DAHA FAZLA