Marmara Üniversitesi tacize uğradıklarını söyleyen öğrencileri ‘Elinizde delil yok’ diyerek göndermiş

Marmara Üniversitesi tacize uğradıklarını söyleyen öğrencileri ‘Elinizde delil yok’ diyerek göndermiş

Marmara Üniversitesinde yaşanan tacizlere ilişkin okul yönetimi ile görüşen öğrencilere “Biz A.S.’yi çağırdık. Öyle bir şey yok diyor, iftira attığınızı söylüyor ve elinizde delil de yok” yanıtı verildi. Öğrenciler okulda birçok taciz vakasının yaşandığını ve hiç kimsenin sesini çıkarmadığını söyledi.

Marmara Üniversitesinde okuyan kadın öğrenciler Göztepe Kampüsüne bağlı Tiyatro Mizah Topluluğu’nda eğitim belgesi dahi bulunmamasına rağmen hocalık yapan A.S. isimli bir kişinin cinsel saldırısına ve tacizlerine uğradıklarını anlattı.

Üç kadın öğrenci Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsüne’ne bağlı olan ancak okulun dışındaki bir binada atölye çalışmaları yürüten Mizah Kulübü’nde hocalık yapan A.S’den kendilerine cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle şikayetçi oldu. Kadınların şikayeti üzerine dava açılırken Marmara Üniversitesi konuyla ilgili hiçbir işlem yapmadı. Elektrik öğretmenliği bölümünde 8 senedir okuyan A.S.isimli şahıs okula rahatça girip çıkabiliyor.

ÖĞRENCİLERDEN BİRİ İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Öğrenciler, 9 senedir hocalık yapan A.S’nin tiyatro atölyesi denen yer için okul kulübünden aidat topladığını ve eğitim için hiçbir belgesinin bulunmadığını söyledi. Öte yandan yemekhanenin önünde standlar açılarak kulübe kayıtların bizzat okulun içinden alındığı da ifade edildi.

A.S’nin cinsel saldırısına uğradığını ve olaydan sonra psikolojisinin bozulduğunu belirten Ö. isimli öğrenci intihar girişiminde bulunduğunu ve 2 ay okula gidemediğini söyledi.

ÜNİVERSİTEDEN İLK AÇIKLAMA: SÜREÇ TAKİP EDİLİYOR

Tacizlere sessiz aldığı belirtilen üniversite yönetimi, olayın duyulmasının ardından resmi Twitter hesabından yalnızca “Üniversitemizle ilgili çıkan habere dair soruşturma başlatılmış olup süreç kararlılıkla takip edilmektedir” notunu paylaşmakla yetindi.

Skandalın duyulmasınına ardından buluştuğumuz kadın öğrenciler maruz kaldıkları cinsel taciz ve saldırıyı anlattı.

“BAKTIK Kİ BİRÇOK KİŞİ TACİZE UĞRAMIŞ”

H. isimli öğrenci yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Kulübe girdikten bir hafta sonra samimi davranmaya başladı. Hiçbir deneyimim yokken festivalde olan bir oyuna aldı beni, sevişme sahneleri olan bir oyun. Prova sırasında tişörtünün altında bir şey var mı? gibi sorular sordu. Bunu oyunla bağdaştırmaya çalıştı.

Prova bitiminde de Ö.’ye yanımızdan gitmesini, benimle özel konuşacağını söyledi. Daha sonra bana ‘kaç kişiyle birlikte oldun?’ gibi sorular sordu.

O günden sonra bir daha kulübe gitmedim. Sonra bir baktık ki tacize uğrayan sadece biz değiliz, pek çok kişi var.”

“OYUNUN BİR PARÇASI OLDUĞUNA İKNA ETMEYE ÇALIŞTI”

6 ay kadar Mizah Kulübüne gittiğini ve tiyatroyu çok sevdiğini söyleyen Ö. isimli kadın öğrenci ise maruz bırakıldığı cinsel saldırıyı şu ifadelerle anlattı:

“Kulübe başladıktan 1 ay sonra A.S. beni Böcek isimli oyuna uygun gördüğünü  söyleyerek, çalışmamızı istedi. Oyunda sevişme sahneleri vardı. Oyunun 3 ay boyunca provasını aldık ve hiçbir şey olmadı. Bir gün yine prova yapmak üzere atölyeye gittim. Yanımızda kulüpten 2 kişi daha vardı. Onları başka bir kafeye gönderdi. Prova sırasında beni öpmeye başladı. Oyunda da böyle bir sahne olduğu için başta anlayamadım. Daha sonra beni kulise götürdü ve burada kazağımı çıkardı. Ben ağlamaya başladım ve ‘lütfen durun hocam’ dedim. Beni bunun oyunu bir parçası olduğunu ikna etmeye çalıştı. Kalbimde ritim bozukluğu var ve bir an kilitlendim. Soyunduğunu görünce inanılmaz korktum ve kendi kendime “yapabileceğin hiçbir şey yok” demeye başladım. Atölye çok ıssız bir yerde ve bağırsam duyacak kimse yok. Daha sonra bir poşete boşaldığını gördüm.” 

“BAĞIRINCA BIRAKTI”

B. ise uğradığı cinsel tacize ilişkin şöyle konuştu:

“Kulübe girdikten sonra bir ödev verildi ve çok uğraşarak oynadım. Sonra A. beni arayarak ‘dışarda bir çay içelim’ dedi. Böcek oyununda rol vermek istediğini söyledi. Ben de “önemsediğimi gördü  beni 2. günde oyuna aldı” diye düşündüm. Prova sırasında “oyunda şort giyeceksin bir dön bakalım fiziğine” gibi şeyler söyledi. Atölyeye gidip çalışalım dedi. Ben de başkalarının da olacağını düşünerek gittim. Gittiğimizde hiç kimse yoktu ve kapıyı kilitledi. Gitmek istediğimi söylediğimde ‘burada kal’ dedi. Daha sonra bana “sen özel bir kadınsın, benden hoşlanıyorsun” diyerek cinsel tacizde bulundu. Ben bağırınca bıraktı. Ben de eve gittim. O günden sonra bir daha gitmedim provalara.”

“DENETLEYENE ULAŞAMIYORUZ, BİR ŞEY YAPAMAYIZ”

Kadın öğrenciler okulun kendilerinin değil A.S.’nin beyanlarını esas aldığını söyledi.

Öğrenciler okuldan “bir şey yapamayız” yanıtı aldıklarını belirterek, 

“Önce savcılığa dilekçe vererek okula gittik 3 öğrenci olarak. ‘Okul bünyesinde böyle bir taciz durumu var, biz savcılığa durumu intikal ettirdik’ dedik. İİBF’deki dekanla görüştük. Ama bize verilen yanıtta kulübün kapatılması için orayı denetlemesi gereken kişinin numarasının kullanım dışı olduğunu ve bu nedenle o kişiye ulaşamadıklarını, bir şey yapamayacaklarını söylediler. Biz öğrenci işlerine dilekçelerimizi verdikten sonra gittiğimizde A.S.’nin okuduğu fakültenin dekanından “Biz A.S.’yi çağırdık. Öyle bir şey yok diyor, iftira attığınızı söylüyor ve elinizde delil de yok” yanıtını aldık. Bu olaydan sonra biz okuldan umudumuzu tamamen kestik ve kadın örgütleri ile görüşmeye başladık” diye konuştu.

Taciz skandalının burada da bitmediği Resim Bölümü’nde araştırma görevlisi olan T.A.’nın da attığı mesajlar ile bazı kadın öğrencilere cinsel tacizde bulunduğu belirtiliyor.