Marmara Gölü yanlış projelerle tamamen kurutuldu: Su kuşları ve balıkların yaşamı tehlikede

Marmara Gölü yanlış projelerle tamamen kurutuldu: Su kuşları ve balıkların yaşamı tehlikede

¨Marmara Gölü’nü kurutan ne iklim krizi ne de kuraklık¨ diyen Dicle Tuba Kılıç, DSİ'ye pompaları çalıştırarak göle su vermesi çağrısında bulundu.

Manisa’daki Marmara Gölü, göle akması gereken Gördes Çayı suyunun barajda tutulması nedeniyle tamamen kurudu. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yanlış uygulamalarla gölü kuruttuğunu kaydeden Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, ¨DSİ’nin ivedilikle Ahmetli Regülatörü’ndeki pompaları çalıştırarak göle su vermesini talep ediyoruz” dedi.

Gölün, Ulusal Sulak Alan vasfında ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre koruma altında olduğunu söyleyen Kılıç, gölün ayrıca Türkiye’nin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi olarak bilinen Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme’ye de aykırı olduğunu ifade etti. ¨Marmara Gölü’nü kurutan ne iklim krizi ne de kuraklık¨ diyen Kılıç, ¨Devlet Su İşleri’nin gölün suyunu güvence altına almadan Gördes Barajı’nı projelendirdi ve inşa etti. DSİ, Ramsar Sözleşmesi yürürlükte olmasına rağmen Önemli Doğa Alanı olan bir gölü kuruttu¨ şeklinde konuştu.

Kılıç, DSİ’nin ivedilikle Ahmetli Regülatörü’ndeki pompaları çalıştırarak göle su vermesini talep ettiklerini vurguladı.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, barajdan göle can suyu verilmesi için DSİ’ye yazılı başvuruda bulundu. Konu hakkında DSİ’den yanıt bekleniyor.

BİRÇOK SU KUŞUNUN YAŞAMI TEHLİKEDE

Marmara Gölü uluslararası öneme sahip bir Önemli Kuş Alanı. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülebiliyor. Nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun kış aylarında yüzde 9’u Marmara Gölü’nde besleniyor ve kışı da burada geçiriyor. Gölün kurutulması tepeli pelikan başta olmak üzere pek çok su kuşunun yaşamını tehdit ediyor. Gölde iki endemik balık türü yaşıyor. Gölün kurumasıyla birlikte göldeki balık nüfusu da tümüyle tehlike altına girdi.

DAHA FAZLA