Mardin’de bin 700 yıllık kilise internet üzerinden satışa çıkarıldı

Mardin’de bin 700 yıllık kilise internet üzerinden satışa çıkarıldı

İnternet üzerinden satışa çıkarılan bin 700 yıllık kilise için Süryaniler tepkili.

Kültür Bakanlığı tarafından kültür varlığı olarak tescillenen Mor Yuhanna Süryani Kilisesi, internet üzerinden satışa çıkarıldı. Bin 700 yıllık kiliseye 7 milyon iki yüz elli bin TL fiyat biçilirken, Süryaniler’den tepkiler gelmeye başladı. Mardin ve Diyarbakır Süryani cemaatinin liderlerinden Deyrulzafaran Manastırı Mertopoliti Saliba Özmen, ilgili kurumların devreye girmesini istedi.

Mardin'in Teker Mahallesi Akın Sokak üzerinde bulunan Mor Yuhanna Süryani Kilisesi'nin 4. Yüzyılda yapıldığı belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür varlıkları olarak tescillediği Mor Yuhanna Kilise binası girişi iki ayrı oda ve ibadetlerin yapıldığı bölümlerden oluşuyor. Kilise içinde 3 din adamına ait mezar, iki ayrı da tünel bulunuyor. İbadetin yapılmadığı Kilise uzun süre depo olarak kullanılmış. Kilisenin sahibi olduğunu söyleyen İbrahim Aycun, babasının bu yapıyı depo ve iş yeri olarak satın aldığını, babasından kendisine miras kaldığını söylüyor. Aycun, babasından kendisine miras kalan Kilisenin satılması için Mardin'de emlakçılık yapan Mahsum Altay'a tarihi yapının satılması için yetki verdi. Emlakçı Altay'da kilise ile ilgili bilgileri ve fotoğrafları sahibinden.com adlı internet sitesine yükleyerek, 1700 yıllık tescilli kilise binasını 7 milyon iki yüz elli bin TL'ye satılığa çıkarttı.

KİLİSE OLARAK KALMALI’

Independent Türkçe’de yer alan habere göre Mardin ve Diyarbakır Süryani cemaatinin liderlerinden Deyrulzafaran Manastırı Mertopoliti Saliba Özmen, Kilisenin tekrardan internet üzerinden satışa çıkarılmasının üzücü olduğunu söyledi. Kilisenin bir kültür varlığı olduğunu belirten Özmen, “Bu Kilisemiz uzun süre depo olarak kullanılmış. Ne olursa olsun buranın bir Kilise olarak kalması lazım. Buranın satışa çıkarılması üzücüdür. Bizler yapının Mardin Deyrulzafaran Vakfına devir edilmesini istiyoruz. Satın alabilecek gücümüz olsaydı alırdık, lakin biz bunu alamayız. Umarız ilgili kurumlar bunun önlemini alır” dedi.

 

DAHA FAZLA