Belediyelerine kayyum atanan iller ablukada!

Belediyelerine kayyum atanan iller ablukada!

Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki göstermek için Mardin ve Diyarbakır'a gitmek isteyen HDP’lilerin kontrol noktalarında geçmeleri engellendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki göstermek amacıyla çevre il ve ilçelerden bu illere gitmek isteyen HDP’lilerin kontrol noktalarından geçmeleri engellendi, üç ilde de polis saldırısı gerçekleşti.

Mardin ve Diyarbakır ve Van'da bugün sırasıyla şunlar yaşandı:

VALİLİKTEN 30 GÜNLÜK EYLEM YASAĞI

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, HDP’lilerin Mardin’e girişlerine izin verilmezken, polisler HDP’lilere geri dönmeleri yönünde uyarılarda bulundu. Kente girmekte ısrar eden HDP’lilere, Mardin Valiliği tarafından kentte 30 günlük eylem ve etkinlik yasağı olduğu söylenirken, HDP’lilerin kontrol noktalarındaki bekleyişleri sürüyor. 

MARDİN ABLUKADA

HDP’nin yapacağı açıklama öncesi kent abluka altına alınırken, birçok yere TOMA ve zırhlı polis araçları ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı. HDP Mardin il binası önünde de çok sayıda polis beklerken, polisler HDP’lilere belediye önüne gitmelerinin engelleneceği ve sadece parti binası içinde açıklama yapabileceklerini bildirdi. 

HDP’lilerin bekleyişleri sürüyor.

DİYARBAKIR DA ABLUKADA

HDP’nin yapacağı açıklama öncesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne çıkan tüm yollar kapatılarak, çok sayıda polis konumlandırıldı. Açıklama için kent dışından gelenlere de izin verilmedi. 

HDP, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına karşı Eş Genel Başkan Sezai Temelli, milletvekilleri ve tüm belediye eşbaşkanlarının katılımıyla yapacağı açıklama öncesinde belediye hizmet binası ve çevresi polis ablukasına alındı. Belediye binasının önündeki Elazığ Caddesi ve bu caddeye çıkan tüm yollar polis bariyerleriyle kapatıldı, caddelere çok sayıda polis eşliğinde TOMA araçları ile zırhlı araçlar konumlandırıldı. 

HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının belediye önünde açıklama yapması bekleniyor. 

POLİS SALDIRDI

Temelli’nin açıklama yapacağı sırada polis, milletvekillerine ve belediye eşbaşkanlarına müdahale etti. Yurttaşların milletvekillerinin bulunduğu noktaya girişlerine izin verilmezken, TOMA’larla tazyikli su sıkıldı.

Saldırı sonucu HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Feleknas Uca hastaneye kaldırıldı. Saldırının sürdüğü öğrenildi.

GÜNCELLEME 15.20

HDP Diyarbakır İl Binası'na polis saldırdı. HDP'li vekiller saldırı sonucunda Semra Güzel ve Gülistan Koçyiğit hastaneye kaldırıldı.

BİR SALDIRI DAHA 

Mardin'deki kontrol noktasında bekletilen HDP'lilere polis, tazyikli su ve gazla saldırdı. Saldırı sonucunda HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları hastaneye kaldırıldı. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Mardin Milletvekili Pero Dündar da saldırıdan etkilendi. Bir yurttaşın da ayağı kırıldı. 

VAN'DA DA POLİS SALDIRDI

Van'da HDP'li vekillerin ve yurttaşların yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı. Saldırıda, 6 kişi gözaltına alındı. 

Saldırının ardından oturma eylemi başlatıldı.