Mardin kayyumunun icraatları 'cep' doldurdu

Mardin kayyumunun icraatları 'cep' doldurdu

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne yeniden kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman, 2.5 yıllık kayyumluk süreci boyunca yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet, hırsızlık ve taciz ile anıldı.

İçişleri Bakanlığı, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atadı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Kasım 2016’da kayyum olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman yeniden kayyum olarak görevlendirildi. Balıkesir Valisi olduğu dönem usulsüzlüklerle gündeme gelen ve Tunceli Valiliği döneminde AKP’ye oy toplamak için buzdolabı dağıtmasıyla gündem olan Yaman’ın adı, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum olarak görev yaptığı 3 yıla yakın süre boyunca da onlarca usulsüz işlemle anıldı. 

1 MİLYAR BORÇ

Yaman bu süreçte belediyeyi 1 milyar 26 milyon TL borçlandırdı. Yapılan borcun 620 milyon TL’si Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) üzerinden gerçekleştirilirken, 406 milyon TL’sinin ise belediye birimleri üzerinden yapıldığı tespit edilmişti. HDP’li Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, borçları açıkladığı dönem “Aylık 6 milyon geliri olan MARSU 620 milyon borçlandırılmış” sözleriyle duyurmuştu. 

Belediyenin içine sokulduğu borç batağının yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi yolsuzluklar, usulsüz ihaleler, rüşvet, hırsızlık, ihaleye fesat karıştırma, usulsüz harcamalar ve taciz vakalarıyla gündemden düşmedi. 

RÜŞVET TRAFİĞİ

Vali Yaman’ın görev yaptığı süre içinde kamuoyuna yansıyan en önemli olaylardan biri Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde “Protokol Memuru” olarak görev yapan ve Yaman’ın danışmanlığını da yapan Bülent Erdolu’nun “Fatura komisyonu” adı altında belediyenin araç kiraladığı firmadan rüşvet aldığının belgeleriyle ortaya çıkması oldu. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) 15 Mart 2019’da yayınladığı belgelerde, Vali Yaman’ın danışmanı Erdolu’nun belediyenin araç kiralaması yaptığı firma olan Turkuaz Turizm’den kiralama bedeli karşılığında 246 bin 545 TL rüşvet aldığı ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkan rüşvet belgelerinde yer alan fatura numaraları ile belediyede yapılan inceleme sonucu ortaya çıkan faturaların numaraları eşleşmişti. 

ÇEREZE AŞIK

Belediyede özel kalem harcamalarıyla da gündemden düşmeyen Vali Yaman’ın kuruyemiş ve kahve harcamaları nedeniyle kamuoyunda “Çerezci kayyum” olarak anılmaya başlandı. Yaman’ın 2019 yılının ilk 3 ayındaki kuruyemiş harcamaları faturalara 164 bin 550 TL olarak yansımıştı. Kayyumun 2017, 2018 ve 2019 yılının ilk 3 ayındaki kuruyemiş harcaması da toplamda 305 bin 206 TL olarak belirlenmişti. Bunun yanı sıra 437 bin 532 TL değerinde hediyelik telkâri aldığı da tespit edilen Yaman’ın 2017, 2018 ve 2019 yılının ilk 3 ayında “doğrudan temin yolu” ile gerçekleştirilen harcamalar genel olarak, “yemek, araç kiralama, hizmet alımı, ağırlama ve telkâri” adı altında 8 milyon 159 bin TL özel kalem harcaması yaptığı ortaya çıkmıştı.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMIŞLAR

Birçok ihaleye fesat karıştırıldığı iddialarıyla gündeme gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde Çevre Koruma Daire Başkanı yapılan Füsun Karaboğa’nın ihaleye fesat karıştırdığına ilişkin belgeler kamuoyuna yansımıştı. HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesiyle ortaya çıkan olayda, Karaboğa ve Çevre Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde mimar olarak görev yapan Mehmet Adem’in ihaleleri önceden verilmek istenen şirkete bildirdiği ve maliyet formları gönderdikleri ortaya çıktı. 2018 yılında yapılan “Mardin Yeşilli İlçesi Meydan Düzenleme Yapım İşi” ihalesi merkezi Diyarbakır’da bulunan Daristan Peyzaj ve Kent Mobilyaları isimli firmaya verilirken, karşılığında firma da Daire Başkanı Karaboğa’ya 8 bin TL değerinde bir bilgisayar hediye ettiği belgeleri ile yayınlandı.

Yaman’ın kayyum olduğu döneme ilişkin belediyede yapılan incelemeler sırasında imar düzenlemelerinde de usulsüzlükler olduğu ortaya çıktı. Park alanı, rekreasyon alanı, resmi kurum alanı, dere yatağı ve tarım arazilerinin içinde olduğu 6 milyon metrekare alanın yanı sıra Ömerli ilçesinde bulunan mezarlığın da usulsüz bir şekilde imara açılarak, kimi yerlerde kat artırımına gidildiği tespit edildi. İmar usulsüzlüklerinin tespit edilmesinin ardından yapılan bu işlemler için Ankara'dan özel olarak belediye tarafından doğrudan temin yolu ile H.F. isimli bir şehir plancısının getirildiği, H.F. ile birlikte belediyenin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nda çalışan A.B. ve B.E., Mardin Artuklu merkezde bulunan Özdoğanlar Apartmanı'nda bir ofis tutularak işlemler, para karşılığında buradan yürütüldüğü, yapılan tüm işlemler için şahıs arsaları karşılığında yüklü miktarda "komisyon" adı altında rüşvetler alındığı iddiaları ortaya çıktı. 

Yaman’ın kayyum olarak görev yaptığı dönem belediye çalışanlarının tacize maruz kaldıkları ve çalışanların fuhşa zorlandıkları da ortaya çıktı. Yaman tarafından belediyeye bağlı Kent AŞ.de müdür olarak görevlendirilen polis memuru Ercan Uysaler’in kadın çalışan D.S.yi fuhşa zorladığı ses kayıtları ile ortaya çıkarken, Uysaler hakkında yapılan suç duyurusu sonrası dava açıldı. Yine Uysaler ile birlikte kayyum döneminde belediyede İtfaiye Daire Başkanlığı’nda müdür olarak görevlendirilen E.I. isimli eski bir uzman çavuşun fuhuş şebekesi kurdukları ortaya çıkmıştı. 

Tüm bunların yanı sıra Yaman’ın kayyum olarak görev yaptığı dönem Gençlik Merkezi’nde müdür olarak görevlendirilen Burak Bahadır Tuzlu, belediyeye ait 5 adet yamaç paraşütünü yanında götürmüş, belediyenin tüm ısrarına rağmen getirmemişti. Yine kayyum atanmasının ardından MARSU’daki personel kadrosu polis ve asker eşleri ile doldurulmuş, MARSU elektrik borcunu ödeyemez hale getirilmişti. Yaman, döneminde belediyenin değerli taşınmazları da satılığa çıkarıldığı belgeleriyle ortaya çıkmıştı. (MA)