Mardin Barosu’ndan çağrı: ‘Cezaevlerinde hak ihlallerine son verin’

Mardin Barosu’ndan çağrı: ‘Cezaevlerinde hak ihlallerine son verin’

Mardin Barosu Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaşarak hak ihlallerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Mardin Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu, Mardin Baro binasında bir araya geldikleri İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, Mardin Tabipler Odası (MTO) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Mardin Şubeler Platformu temsilcileriyle hak ihlallerine dair raporu açıkladı.  

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dair bu raporun açıklama metni, Mardin Barosu avukatlarından Halime Tunç tarafından okundu. 

Raporun 6 tutuklu ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlandığını belirten Tunç, tutukluların salgın hastalık sürecinde hijyen ve temizliğine gerekli önemin verilmediğini ifade etti. Tutukluların sağlık problemleriyle yeterince ilgilenilmediğini, salgın hastalıktan dolayı askıya alınan açık ve kapalı görüşlerin hapishane idaresince keyfi ve fiili olarak engellendiğini kaydeden Tunç, açlık grevi eylemlerinin devam ettiği tespitinde bulunduklarını söyledi. 

Hastane sevklerinde problemlerin yaşandığını, tedavilerin geç yapıldığı, hak taleplerinin idarece reddedildiği, jandarma tarafından ağız içi aramaları reddeden tutuklular hakkında soruşturmalar açıldığını, bağımsız koğuşlara zorlama olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Tunç, tutukluların görüş sürelerinin kısa tutulduğunu söyledi. 

Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin son bulması talebiyle başlatılan açlık grevi eylemlerinin 125’inci gününde devam ettiğini söyleyen Tunç, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkililerin duyarlı olması gerektiğini belirterek hak ihlallerine son verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Tunç açıklamasında, tutuklulara yönelik hak ihlallerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak haksız nakil, usulsüz saldırı niteliğindeki arama, askeri düzen sayım, haberleşme, hücre, iletişim ve görüş disiplin cezaları, sağlığa erişim gibi hak ihlalleriyle ilgili acil çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyledi. 

Cezaevi savcılarının ve Adalet Bakanlığı’nın iradi veya ihmali davranışlarıyla kusur veya kastları tespit edilen kamu görevlileri hakkında adli ve idari soruşturmaları başlatması gerektiğini belirtti. 

Mardin Tabipler Odası adına açıklama yapan Dr. Osman Sağlam ise pandemi sürecinde cezaevlerinin daha fazla etkilendiğini ve devletin cezaevlerindeki tutuklular için daha fazla iyileştirme önlemleri alması gerektiğini vurguladı. Hekimler olarak cezaevlerindeki açlık grevlerinin bırakılması taraftarı olduklarını belirten Sağlam, devlet ve cezaevi yönetimlerinin de bir an önce tutuklularla iletişim haline geçip, açlık grevindeki tutukluların taleplerini yerine getirilmesini istedi (MA).