Mansur Yavaş: Aç değil, açıkta değilsiniz, niye gitmiyorsunuz?

Mansur Yavaş: Aç değil, açıkta değilsiniz, niye gitmiyorsunuz?

Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketlerin yönetimindeki isimler için, belediyeyi zarara uğrattıklarını söyleyerek, "Neden hala istifa etmiyorsunuz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kamuoyu baskısı ile şirket yöneticilerinin istifa ettiğini hatırlatarak, "Burada hâlâ istifa etmeyen şirket yöneticileri var. Ankaralı yeni yönetimini seçti. Neden istifa etmiyorsunuz ki? Dolayısı ile yeni yönetim de kendi ekibi ile yönetime devam edecek. Siz niye gitmiyorsunuz, aç değilsiniz açıkta değilsiniz" dedi.

Mazbatayı aldığı 8 Nisan'dan bu yana belediyede geçen ilk 100 günü değerlendiren Yavaş, başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana Ankara'da yönetim anlayışını değiştirdiklerini söyledi.

'NEDEN İSTİFA ETMİYORSUNUZ?'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kamuoyu baskısı ile şirket yöneticilerinin istifa ettiğini hatırlatan Yavaş, "Burada hala istifa etmeyen şirket yöneticileri var. Neden istifa etmiyorsunuz ki? Ankaralı yeni yönetimini seçti. Dolayısı ile yeni yönetim de kendi ekibi ile yönetime devam edecek. Siz niye gitmiyorsunuz? Aç değilsiniz açıkta değilsiniz. Baktığınız zaman içinde hakimler var, emekli olup çok yüksek maaş alan eski vekiller var. Niye ayrılmıyorsunuz? Üstelik zarar ettiriyorsunuz; örneğin Halk Ekmek. Biz Halk Ekmeğe kar ettirip daha ucuza ekmek vermek istiyoruz. Halk Ekmek de daha başka şeyler satmak istiyoruz. Halk bundan yararlansın istiyoruz. Üreticinin malını direkt almak istiyoruz. Neden bunu yaptırmıyorsunuz ki bize? Ben sizlerin huzurunuzda görevlerini acilen bırakmalarını istiyorum. Belediye şirketlerinin yönetiminin belediye meclisinden seçilmesi gibi bir taslak hazırlandığı söylendi, hatta belediye encümeninin yapısının da değişeceği söylendi; ama şu ana kadar gündeme gelmedi. Yapılacak mı bilmiyorum" dedi.

'200 MİLYON TASARRUF ETTİK'

Belediyenin merkez bütçesinin 8 milyarın üzerinde olduğunu belirten Yavaş, bu bütçe rakamında EGO ve ASKİ'nin dahil olmadığını belirtti. Yavaş, bütçeyi denkleştirmek için 2,9 milyar lira gayrimenkulün satışının öngörüldüğünü ifade ederek, "Biz 8 milyar lirayı harcayacağız bütçeye göre ve 8 milyarlık gelir elde edeceğiz; ama 8 milyar gelirin 2,9 milyar lirası gayrimenkul satışı. Belediye meclisinden bu satışa izin çıkacak mı belli değil, gördüğünüz gibi satışa engel oluyorlar. Bir de 2,9 milyarlık gayrimenkulü alacak kimse yok şuan. Dolayısıyla tasarruf etmemiz gerekiyor, yaptığımız israfları engelleyerek 3 aylık bütçede 200 milyon liraya yakın tasarruf ettik. 2,9 milyarlık gayrimenkul satışı yapamayacağımızdan dolayı meydana gelen açığı tasarruflar ve belediye gelirlerinin arttırılması yoluyla gidermeye çalışacağız. Bu zorluklara rağmen biz Ankaralının altyapıdaki zorluklarını bir şekilde tamiratlarla yapabildiğimiz kadarıyla, asfaltları, acil yapılması gereken işleri karşılamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

'İŞ YAPMAYAN GİDECEK'

EGO otobüslerinin zamanında gelmemesi, klimaların açılmaması ve raylı sistemlerin çalıştırılmaması gibi şikayetleri dikkate aldıklarını belirten Yavaş "Kasıtlı bir şekilde yapılıyorsa bunlar affetmiyoruz tabii ki. Herkes işini yapacak, iş yapmayan ayrılacak. Biz bu konuda tavizkar olmayacağız. Ankapark üzerinden 'havuzlar çalıştırılmıyor' diyenler var. İşsiz kalıp sosyal medya üzerinden yalan, yanlış bilgiler yayanlar var. Belediyenin daha önce yaptığı parklar ve bahçelerdeki havuzların hemen hemen hiç biri çalışmıyor. Hepsi mahkemelik olmuş, bir de bunlarla uğraşıyoruz. Yaparken düzgün yapmamışlar, şimdi belediyeyi bu havuzları doldurmamakla suçluyorlar" diye konuştu.

Mansur Yavaş, havalimanına kadar uzanacak Metro çalışmaları için, "EGO Gene Müdürümüz 20 gün önce atanabildi. Hemen çalışmalara başladı, Çin kredisi, Japon kredisi, Dünya Bankası kredisi. İngiltere ile Rusya ile gittiğimde görüşmeler yaptım. En uygun krediyi bulup, yaptırmak için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

'GÖKÇEK BENİM SİYASİ RAKİBİM DEĞİL'

Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek'in evinde bulunan kameraların sökümünde boksörlerin de olduğu iddiasıyla ilgili olarak da, "İlgim de, bilgim de yok, ona ayıracak vaktim de yok. Ama evine boksörler gelmişse herhalde savcılığa şikayet etmiştir. Gelen boksörleri yayınlamasını bekliyoruz. Duyduğum kadarı ile iki avukat hanımefendiyi 'boksör' diye nitelendirmiş. Benim siyasi rakibim değil, bir şey değil o yüzden bu konu hakkında konuşmama gerek bile yok" ifadelerini kullandı.