'Man Adası' davasında Kılıçdaroğlu'nu tazminata mahkum eden hakim 'FETÖ’den tutuklanmış

'Man Adası' davasında Kılıçdaroğlu'nu tazminata mahkum eden hakim 'FETÖ’den tutuklanmış

Kemal Kılıçdaroğlu’na 'Man Adası' davasında 197 bin liralık tazminat cezası veren hâkimin Yunanistan’a kaçmaya çalışırken yakalanıp 'FETÖ’den tutuklandığı ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Man Adası’na ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle tazminata mahkûm eden mahkemenin hâkimi Ülkü Ergin’in 'FETÖ’den tutuklandığı ancak göreve geri döndüğü öğrenildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akrabalarının Man Adası’na usulsüz bir şekilde para transfer ettiğine dair açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu hakkında açılan tazminat davasında geçen günlerde karar verildi. İstanbul 5. Hukuk Mahkemesi, Kılıçdaroğlu’nun 197 bin TL tazminat ödemesine hükmetti.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, bu kararı veren hâkim Ülkü Ergin’in ise 2016 yılında 'FETÖ' soruşturması kapsamında tutuklandığı öğrenildi. Avukat Celal Çelik, “Normalde dosyalar UYAP üzerinden dağıtılıyor. Bu dağıtıma müdahale edildiğini biliyorduk. Ancak bu dosyada böyle bir durum olmadı. Hâkimler bu davada bilerek görevlendirildi” dedi.

Bu yapılanın “şark kurnazlığı” olduğunu söyleyen Çelik, “Normal şartlarda FETÖ’den tutuklanan biri mesleğe geri dönüp böyle bir dosyaya bakamaz. Meslekten ihraç edilen ve mesleğe geri dönen bir kişi objektif olamaz” diye konuştu. Yargı içerisinde kritik birçok noktada halen 'FETÖ’cü yargıç ve savcıların olduğunu ileri süren Çelik, “FETÖ’cüler bilerek temizlenmiyor. Ne isterlerse yapacakları birileri var. Yargı içerisindeki bu kişiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları ne isterlerse onu yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

'YENİ BİR 'ALDATILDIK' SAVUNMASI YAPILABİLİR'

Avukat Celal Ülgen ise yapılanın bir 'FETÖ' taktiği olduğunu söyleyerek “FETÖ yargısı sürecinde sanık ve şüphelilerin baskı altında gizli tanık yapıldığını hepimiz bilmekteyiz. Gene bu süreçte Ergenekon davası yargıçlarından Haşıloğlu’nun Çerkezköy’deki bir hukuksal açmazı nedeniyle baskı altında tutulduğu da bilinmektedir. Bugün ne yazık ki aynı taktikleri iktidar yargısından görmekteyiz” dedi.

Birçok yargıcın önce 'FETÖ' soruşturmasına tabi tutulması sonra da bu yargıçlara operasyonel görevler verilmesinin belleklerden silinmediğini anımsatan Ülgen, “Yargının bu denli taraflı olduğu bir süreçte kendi inancındaki yargıçları kullanmak yerine FETÖ soruşturmasına tabi yargıçların kullanılmasının nedeni nasıl açıklanacak? Daha sonra bu sakıncalı ve netameli işler açığa çıkınca ‘Ne yapalım bunlar da şucuymuş bucuymuş’ diyebilmek için mi? Sanmıyorum ama bu da bir neden olabilir. Yeni bir aldatıldık savunması yapılabilir. Bana göre temel neden bu değil. Bu tür yargıçların direnme gücü olmadığı için yüzde 100 emin olarak operasyonel işlemler yaptırılmaktadır. Yargı tehdidi altındaki bir yargıçtan daha iyi kim yapabilir bu işleri” dedi.

TUTUKLANAN HAKİMİN GÖREVE NASIL DÖNDÜĞÜ BİLİNMİYOR

Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) tarafından açığa alındıktan sonra Yunanistan’a kaçmaya çalışan 8 kişilik hâkim-savcı ekibinden olan Ülkü Ergin, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanmıştı.

Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne konulan Ergin’in , Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi’nin 18 Ekim 2016 tarihli 1880 sayılı adli yargı kararnamesi ile Enez Hâkimliği’nden İstanbul Anadolu Hâkimliği’ne atandığı ortaya çıkmıştı. Ergin’in göreve nasıl döndüğü ise gizliliğini koruyor.