Makedonya'da kriz devam ediyor

Makedonya'da kriz devam ediyor

Ülkedeki isim değişikliğinin oylandığı referanduma yeterli katılım sağlanamaması sonrası kriz devam ediyor.

Makedonya’da ülke ismini değiştirecek tarihi referandum yeterli katılım sağlanamadan bitmiş, gözler parlamentoda yapılacak oylamaya çevrilmişti.

Yüzde 34 katılımın sağlandığı referandum sonrası konuşan Başbakan Zoran Zaev, “Seçmenlerin yüzde 90’ı Yunanistan’la ülkenin adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti şeklinde değiştirmek için yaptığımız anlaşmayı tastik etti. Parlamento çoğunluğun isteğini onaylamak zorunda” dedi. “Vatandaşların iradesi tartışılmazdır, buna saygı gösterilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

'AKSİ TADİRDE ERKEN GENEL SEÇİM'

Hukuki bir sonucu olmayan referandumda oy kullananların iradesinin, mecliste siyasi eyleme dönüşmesi gerektiğini söyleyen Zaev, muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) milletvekillerinden, oy kullanan vatandaşların çoğunluğunun seçimine saygı göstermelerini beklediğini belirtirken,  “Aksi takdirde diğer demokratik aracı kullanmamız gerekecek. Bu da hemen erken genel seçimler demek” ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN: SONUÇ ÇELİŞKİLİ

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Makedonya’daki isim sorununa yönelik istişare referandumuyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, Yunanistan’ın komşu ülke halkının tercihine saygı duyacağı belirtildi. Referandum sonucunun “çelişkili” olarak nitelendiği açıklamada, “Yeterli katılım olmadan ezici bir ‘evet’ çoğunluğu.. Komşu ülke halkının geniş bir kesimi anlaşmaya destek verdi. Ancak, önemli bir kısmı da şüpheyle karşıladı” ifadelerine yer verildi.

RUSYA: HUKUKA UYGUN DAVRANMALI

Rusya ise Makedonya’daki durumun, yüzde 50’lik katılım oranını sağlamada başarısız olması sonrasında yasaya uygun şekilde gerçekleşeceğini umduğunu söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Yakından gözlemliyoruz ve elbette tüm süreçlerin hukuk çerçevesinde kalması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

ABD: ISRARCI

ABD Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı bir açıklamayla “ABD, 30 Eylül’de Makedonya Cumhuriyeti’nde yapılan ve Makedonya ile Yunanistan arasındaki Prespa Anlaşması’nın kabulüyle vatandaşların NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğine olan desteğini ortaya koydukları referandum sonuçlarını memnuniyetle karşılıyor” dedi.

Açıklamada, ABD’nin söz konusu anlaşmanın tam olarak uygulanmasını güçlü bir şekilde desteklediğine vurgu yapıldı ve bu yolla Makedonya’nın NATO ve AB bünyesinde ‘haklı bir şekilde’ yer alarak bölgesel istikrar ve güvenliğe katkı yapacağı savunuldu.