Mahsa Amini protestolarında 300'den fazla kişi hayatını kaybetti

Mahsa Amini protestolarında 300'den fazla kişi hayatını kaybetti

İran'da Mahsa Amini protestolarında 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İran'da başkent Tahran'daki Şehid Recayi Üniversitesi'nde konuşan Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, 'ahlak polisleri' tarafından saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan ve yaklaşık iki buçuk aydır devam eden protestolarla ilgili açıklama yaptı.

İran'da yayın yapan Öğrenci Haber Ağı'nın (SNN) haberine göre; Hacızade gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin yetkili ağızdan ilk açıklamayı yaparak, "Düşmanı tanıtamadığımız için bu iki ayda 300'den fazla insan öldürüldü veya şehit oldu" ifadelerini kullandı.

Gösterilerin rejim karşıtlarınca organize edildiğini ancak gösterilere katılan herkesin suçlanmaması gerektiğini söyleyen Hacızade, "Ayaklanmalara aldananlar karşı devrimci değil, bizim çocuklarımız ve halkımızın bir parçasıdır." dedi.

MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyordu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), 22 Kasım'da yayımladığı raporda, Amini'nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 416 protestocunun öldüğünü bildirmişti.