Mahkemeden skandal karar: Sarı basın kartı olmayan gazeteciler, gazeteci değilmiş!

Mahkemeden skandal karar: Sarı basın kartı olmayan gazeteciler, gazeteci değilmiş!

Mahkeme, askerler tarafından helikopterden atılan köylülere ilişkin yaptıkları haber sebebiyle tutuklanan gazetecilerin sarı basın kartı olmaması sebebiyle gazeteci olmadıklarını iddia etti.

İleri Haber

Van'da askerler tarafından helikopterden atılan köylülere ilişkin yaptıkları haber sebebiyle gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile JinNews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala'nın tutuklanmasına ilişkin mahkeme kararı ortaya çıktı. Kararda tutuklanmanın gerekçesinin ise, gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen basın kartına sahip olmaması olduğu iddia edildi.

Van'da dün gözaltına alınan gazeteciler ile gazete dağıtımcıları Şükran Erdem ve Fehim Çetiner'in dün akşam saatlerinde başlayan ifade işlemleri dün tamamlandı. 'Haber yaparken kimden talimat aldıkları' ve 'haber giderlerini nasıl karşıladıkları gibi sorular yöneltilen ve savcılığa sevk edilen gazetecilere "örgüt üyeliği" suçlaması yöneltildi.  Savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ettiği gazeteciler akşam saatlerinde tutuklandı.

Mahkemenin tutuklama kararında, Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen basın kartına sahip olmamaları gerekçe gösterilerek ''asıl mesleğinin gazetecilik olmadığının'' öne sürüldüğü gazetecilerin, kendi iş kollarında ve faaliyet alanlarında bilgiler toplayarak tek bir merkezden yayınladığı ve bu şekilde örgüt propagandası yaptığı iddia edildi. 

NE OLMUŞTU?

6 Ekim sabahı Mezopotamya Ajansı'nın Van Bürosu ile aralarında Jinnews muhabirlerinin de bulunduğu çok sayıda gazetecinin evine baskın düzenlenmiş, baskınlarda MA muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Nazan Sala gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan gazeteci Cemil Uğur, 11 Eylül'de Van'ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı köylüler Servet Turgut ve Osman Şiban'ın helikopterden atıldıklarını belgeleriyle haberleştirmişti. Köylülerden Turgut günlerce kaldığı yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetmişti.

İki köylünün helikopterden atıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Ekim'de dosya ile ilgili gizlilik ve yayın yasağı kararı almıştı.