Mahkemeden Katalonya'nın bağımsızlığıyla ilgili nihai karar

Mahkemeden Katalonya'nın bağımsızlığıyla ilgili nihai karar

İspanya hükümeti tarafından Katalonya’nın bağımsızlığına ilişkin itiraz başvurusunu kabul eden İspanya Anayasa Mahkemesi, konuyla ilgili nihai kararını verdi.

Katalonya yerel parlamentosunda 27 Ekim’de kabul elden tek taraflı bağımsızlık kararının ardından harekete geçen İspanya hükümeti, Anayasa Mahkemesine bağımsızlık kararının iptali üzerine bir başvuruda bulunmuş ve bu başvuru mahkeme tarafından 31 Ekim’de kabul edilmiş ve Katalonya’nın bağımsızlık kararı askıya alınmıştı.

Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili oybirliğiyle aldığı kararla, Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık kararını iptal etti. Mahkemenin 8 günde aldığı bu karar, normal işleyişten daha hızlı bir biçimde gerçekleşti.

ESKİ PARLAMENTO BAŞKANI VE YARDIMCILARI İFADE VERECEK

Mahkeme ayrıca yine İspanya merkezi hükümetinin talebiyle, eski Katalonya Parlamento Başkanı Carme Forcadell ve iki Başkan Yardımcısı hakkında mahkeme kararlarına karşı geldikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Bu arada İspanya Devlet Başsavcısı tarafından "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan ve  tutuklu yargılanması talep edilen eski Katalonya Parlamentosu Başkanı Forcadell ile Divan Kurulunun 5 üyesi yarın Madrid'deki Yüksek Mahkemede ifade verecek.