Mahkemeden karar: 'Eyleme katıldı diye öğrencinin bursu kesilemez'

Mahkemeden karar: 'Eyleme katıldı diye öğrencinin bursu kesilemez'

Bir eyleme katılması gerekçe gösterilerek öğrenim kredisi kesilen üniversite öğrencisinin başvurduğu idare mahkemesi, öğrenciyi haklı bularak “Eyleme katıldı diye öğrencinin bursu kesilemez” dedi

Eskişehir’de, bir kafede meydana gelen tacizi protesto eden LGBTİ+’ler, 7 Kasım 2017 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Anadolu Üniversitesi’nde okuyan Sena Çırak da destek için açıklamaya katıldı.

'OHAL KANUNU'NA AYKIRILIK'

Hürriyet’in haberine göre, Çırak’ın da aralarında olduğu 11 kişi açıklamadan sonra dağılırken; polis, haklarında tutanak tuttu. 11 kişiye valilikten izin almaksızın eylem gerçekleştirdikleri için OHAL Kanunu’na aykırılık suçundan dava açıldı. Ardından Çırak’ın öğrenim kredisi kesildi.

İDARE MAHKEMESİ ÖĞRENCİYİ HAKLI BULDU

Çırak da avukatı Pınar Çelik Arpacı aracılığıyla mahkemeye başvurdu. Ankara 10. İdare Mahkemesi, 27 Eylül’de, öğrenciyi haklı buldu ve kararı iptal etti.

Kararda, öğrenim kredisinin borç mahiyetinde olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

Öğrenim kredisinin kesilmesini gerektiren sebepler arasında sayılmadığı açık olmakla beraber, idarece iddia edildiği üzere eylemin anarşi ve terör eylemleri kapsamında ya da öğrenim özgürlüğünü ihlal edici direniş, boykot, işgal ve bunun gibi davranışlar kapsamında değerlendirilmesine olanak bulunmamaktadır.

Eylemin ifade ve toplantı özgürlüğü dışında kaldığına dair bir tespitte bulunulmayan kararda, “Güvenlik güçlerince hakkında işlem yapıldığından bahisle öğrenim kredisinin kesilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

DAHA FAZLA