Mahkemeden Enis Berberoğlu kararı

Mahkemeden Enis Berberoğlu kararı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP'li Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen ve MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası alan CHP'li Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi'nin Berberoğlu hakkında verdiği kararın ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ: BU KARARLA KAOSA ZEMİN HAZIRLANIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kararın ardından TBMM'de söz aldı. Kılıçdaroğlu konuşmasında, Anayasa Mahkemesi'nin kararının yerel bir mahkeme tarafından tanınmamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Öyleyse vatandaş da çıkar ve 'Ben valiyi, kaymakamı tanımıyorum, neden vergi ödeyeyim? Neden mevcut yasalara göre hareket edeyim?' der. Bir kaos yaşanır, bu kararla kaosa zemin hazırlanıyor. 

'BİZ KİME GİDECEĞİZ?'

Kılıçdaroğlu, adaletin tarihte her zaman merkezi bir yerde olduğunu vurgulayarak, "Burası bir kavga alanı değildir. Tarihin derinliklerine baktığımız zaman alimler hep adalet üzerinde durmuştur. Peki adalet ayaklar altına alındığı zaman sessiz mi kalacağız?

"Hepimize düşen sorumluluklar var. Dünya görüşümüz farklı olabilir ama bir vatanda yaşıyoruz. Bu kürsü halkın kürsüsü. Hepimiz burada tartışıyoruz. Birbirimizi eleştiriyoruz. Ama anayasaya da uyuyoruz. Kırmızı ışıkta duruyoruz, polis de başımızda durmuyor. Ama şimdi ne kırmızı bıraktık ne sarı bıraktık. Tüm renkler birbirine girdi. İstanbul'daki mahkeme 'Anayasa Mahkemesi'ne ben uymuyorum' diyor. Peki biz kime gideceğiz? En başa mı döneceğiz? "