Mahkeme tarım alanlarının ranta açılmasına 'dur' dedi

Mahkeme tarım alanlarının ranta açılmasına 'dur' dedi

Cumhurbaşkanının “acele kamulaştırma” kararı verdiği tarım alanları ranta kurban edilmeyecek.

İleri Haber

Mersin’in Mezitli İlçesine bağlı Davultepe Mahallesi’nde bulunan 396 dönümlük tarım arazisinin Küçük Sanayi Sitesi yapılması için 5 Ocak 2021’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “acil kamulaştırılma” kararı alınmıştı. Danıştay 6'ncı Dairesi yurttaşların başvurusu sonrası “acil kamulaştırma” kararına karşı “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Binlerce zeytin ve yaklaşık 60 bin narenciye ağacı bulunan alanda, proje için ağaçlar kesilmek istendi. 1950 yılından itibaren tarım yapılan bölgeye küçük sanayi sitesi yapılmak istenmesine yurttaşlardan büyük tepkiler gelmişti. Küçük Sanayi Sitesi projesine karşı davada Danıştay 6'ncı Dairesi “acil kamulaştırma” kararına karşı “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

71 DAVANIN TAMAMI KAZANILDI

Tarım arazi olan 396 dönümlük arazi geçtiğimiz yıllın ocak ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle acil kamulaştırma kararı verildi. Başkanlığını MHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Bünyamin Önel, Başkan Yardımcılığını AKP’li Büyükşehir Meclis üyesi ve CHP İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer’in yaptığı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin gündeme getirdiği proje ilçe ile Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden oy çokluğuyla kabul edildi. Buna karşı belediyelere giderek duruma karşı mücadele eden çiftçiler, dava açtı. Çiftçilerin avukatı Kübra Erşahin’in açtığı “acele kamulaştırma” kararının iptali, çiftçilerin itirazlarının davaları sonuçlandı ve acele kamulaştırma durduruldu. Erşahin konuyla ilgili açılan 71 davanın tamamını kazandıklarını duyurdu.

DAHA FAZLA