Mahkeme, Leyla Güven hakkında ‘zorla getirme’ kararı verdi

Mahkeme, Leyla Güven hakkında ‘zorla getirme’ kararı verdi

140 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme, Güven hakkında ifade vermediği gerekçesiyle ‘zorla getirme’ kararı verdi.

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, Şanlıurfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla açılan davada ifade vermediği gerekçesiyle Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde talimatlı duruşması görüldü.

Leyla Güven ile birlikte Öcalan’ın kardeşleri Mehmet ve Fatma Öcalan’ın da PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 4 Nisan 2017'deki doğum günü kutlamasında "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla görülen talimatlı duruşmaya, 140 gündür açlık grevinde olan Güven katılmazken, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.

DOKUNULMAZLIK İHLAL EDİLDİ

Leyla Güven'in avukatı Serdar Çelebi, davanın, Güven’in milletvekili seçilmesinden sonra açıldığını vurguladı. Çelebi, "Leyla Güven 27'nci dönem milletvekilidir. Yasama dokunulmazlığı devam ettiği dönem içinde kovuşturma olayla ilgili hakkında dava açılmıştır. Bu durum Anayasa'nın 83. Maddesi'ne aykırıdır. Bu nedenle davanın derhal düşürülmesi gerekmektedir. Anayasa'ya aykırı açılan davada, müvekkilimin zorla getirilmesi ya da ifadesinin alınması ayrıca Anayasa'ya aykırıdır. Usule aykırı bu işlemin devam edilmemesini talep ediyoruz."

‘POLİS ZORUYLA GETİRİLMESİ HAYATİ RİSKTİR’

"Müvekkilim olan milletvekili 140 gündür açlık grevindedir. Ciddi sağlık sorunları baş göstermiştir. Kendisi gelip ifade verecek durumda değildir. Polis zoruyla getirilmesi durumunda hayati risk taşıyacaktır. Bu şartlarda müvekkilimin savunma yapacak imkanı da yoktur. Bu nedenle öncelikle davanın düşürülmesini ve zorla getirilme kararının çıkarılmamasını talep ediyoruz" şeklinde savunma yaptı.

Avukat Çelebi, davanın düşürülmesi için asıl mahkeme olan Şanlıurfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itirazın sonucunun beklenmesine karar verilmesini talep etti.

Çelebi’nin talebinin reddedilmesinin ardından Güven'in mahkemeye zorla getirilmesi kararı verilerek duruşma ertelendi.