Mahkeme kararı Ahmetler köylüsünden yana

Antalya 2. İdare Mahkemesi, Ahmetler Kanyonu’na yapılmak istenen HES ile ilgili verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. Mahkeme, önemli çevresel etkileri olacağı anlaşılan HES için ÇED süreci işletilmesi gerekirken bunun yapılmadığını belirtti.

Rıfat Doğan - İleri

Antalya’nın Akseki ilçesinde başlayıp Manavgat ilçesine kadar devam eden Karpuz Çayı ve bu çayın geçtiği Ahmetler Kanyonu’nda inşa edilmesi kararlaştırılan Kanyon Regülatörü ve HES projesiyle ilgili “ÇED Gerekli Değildir” kararı yargıdan döndü.

Antalya 2. İdare Mahkemesi, Ahmetler köylüsünün uzun süredir mücadele ettiği HES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti. Mahkeme gerekçeli kararında “Kanyon Regülatörü ve HES projesinin önemli çevresel etkilerinin olabileceğini bunun için çevresel etki değerlendirme sürecine dahil edilerek ÇED raporu hazırlanması gerekirken bunun yapılmayarak ÇED gerekli değildir kararı verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” dedi.

Mahkeme kararı oybirliğiyle aldı.

NE OLMUŞTU?

Antalya’nın Akseki ilçesi’nde başlayıp Manavgat ilçesine kadar devam eden Karpuz Çayı ve bu çayın geçtiği Ahmetler Kanyonu’nda inşa edilmesi kararlaştırılan Kanyon Regülatörü ve HES projesiyle ilgili Antalya Valiliği 2009 yılında “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi.

DAHA ÖNCE DURDURULMUŞTU

Köylülerin yapımı planlanan HES’e karşı direnişi günlerce sürdü. Şirket direniş karşısında duramadı ve geri çekilmek zorunda kaldı. Köylüler projenin durdurulması için Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme başvuruyu kabul etti. 2013 yılında bilirkişi köylüleri sevindirecek bir rapor hazırlayarak 'projenin çevresel etkilerinin yeterince incelenmediği, projenin gerçekleştirilmesi durumunda doğal hayatın sürekliliği ve bölgedeki ekoturizm potansiyelinin olumsuz etkilenebileceği, bölge halkının su kullanım haklarının ihlal edilebileceği, düşünüldüğünden ÇED raporu hazırlanması gerektiğini’ belirtti. Mahkeme bilirkişi raporunu dikkate alarak yürütmeyi durdurdu.

DÜNYACA TANINAN EN ÖNEMLİ DOĞA HARİKASI

Ahmetler Kanyonu, Akseki Murtiçi köyünden başlayıp 12 kilometre uzunluğunda ve dünyaca da tanınan önemli bir doğa harikası. 400 metre derinliği olan kanyon, turizm ve doğa sporları kulüpleri tarafından çok sık ziyaret ediliyor. Hiç tanıtım yapılmadığı halde yıllık yerli ve yabancı 6-7 bin turist ağırlıyan kanyon, kano, yürüyüş, yüzme gibi alternatif turizm imkanları sunuyor. Türkiye'deki en derinlerinden biri olan kanyonun su havzası aynı zamanda Manavgat'ta 14 köyün içmesuyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılıyor.

 

 

DAHA FAZLA