Mahkeme, İTÜ öğrencisine verilen uzaklaştırma cezasını iptal etti: ‘Huzur bozan fiil yok’

Mahkeme, İTÜ öğrencisine verilen uzaklaştırma cezasını iptal etti: ‘Huzur bozan fiil yok’

Cezaya ilişkin başvuruyu görüşen İstanbul 14. İdare Mahkemesi, boykota katılan öğrenciye verilen bir aylık uzaklaştırma cezasını iptal etti.

İzel Sezer - @izelsezer

İTÜ yönetiminin ve ÖGB'nin tüm baskılarına rağmen okuldaki özel işletmelerin fiyatlarının yüksek olmasına karşı boykot yapan öğrencilerden birine verilen ‘bir aylık uzaklaştırma cezası’, İstanbul 14. İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucu iptal edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri 18 Aralık 2019 tarihinde okuldaki özel işletmelerin kantin fiyatlarının çok yüksek olmasına karşı boykot kararı almıştı. Öğrenciler kampüste öğrenci kantini kurarken, boykot kapsamında merkezi derslikte çay, kahve vb. ürünleri ücretsiz dağıtmıştı.

BOYKOTA KATILAN ÖĞRENCİLERE UZAKLAŞTIRMA CEZASI

Okullarında sürdürdükleri boykota, İTÜ yönetiminin ve ÖGB'nin baskı ve saldırı girişimlerine rağmen devam eden 7 öğrenciye, Rektörlük kararıyla uzaklaştırma cezası verildi. Bu öğrencilerden ‘bir aylık uzaklaştırma cezası’ alan Sera Yağmur Sonat’ın vekillerinin mahkemeye başvurusu sonucunda, İstanbul 14. İdare Mahkemesi, cezanın iptaline karar verdi.

MAHKEME ‘HUZUR BOZAN BİR FİİL YOK’ DEDİ

İTÜ Rektörlüğü tarafından hazırlanan görevlendirme yazısında, uzaklaştırma cezası alan öğrencilere “Öğrenme ve öğretme hürriyetinin engelleyici veya ‘yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunmak’ ve ‘izin almadan toplantılar düzenlemek’ eylemlerini işlediğiniz tespit edilmiştir” denildi.

Mahkeme kararında ise ‘’Dava dosyasındaki bilgi ve belgeler ile video görüntüleri ve soruşturma dosyasının incelenmesinden; davacının eylemlerinin herhangi bir şiddet ve cebir içermediği, olay yerinde bulunan öğrenciler ve diğer kişileri tahrik etmediği, "Öğrenme ve öğretme hürriyetini engelleyici veya yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunmak" fiili kapsamında herhangi bir davranışının olmadığı anlaşıldığından bu fiil/eylem yönünden dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır’’ ifadeleri yer aldı.

DAHA FAZLA