Mahkeme, hasta akademisyeni işten çıkaran üniversiteyi haksız buldu

Mahkeme, hasta akademisyeni işten çıkaran üniversiteyi haksız buldu

Rektörlüğün akademisyeni “müstafi” sayması iptal edildi.

Bolu’da Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü, hastaneden rapor alarak derslere girmeyen bir akademisyeni “müstafi” (kendi isteğiyle işten ayrılmış) saydı. Akademisyenin konuyu mahkemeye taşıması üzerine, Bolu İdare Mahkemesi rektörlüğü haksız buldu.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaparken “mazereti olmadan 10 gün üst üste derslere girmediği” iddiasıyla “müstafi” sayılan akademisyenin üniversiteye açtığı davada, rektörlük haksız bulundu.

‘USULE UYGUN DEĞİL’ İDDİASI

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, söz konusu akademisyen, geçtiğimiz mart ayında İstanbul’daki bir devlet hastanesinde muayene olarak rapor aldı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi yönetimi ise söz konusu raporun usule uygun olmadığı gerekçesiyle hastalık raporlarının gerçeğe uygun olmadığını ileri sürdü.

Üniversite yönetimi, daha sonra söz konusu akademisyeni “müstafi” saydı.

SAVUNMASI GERÇEKÇİ SAYILMADI

Bunun üzerine akademisyen, hastalandığı için hastaneden rapor aldığını ve bu nedenle derslere giremediğini belirtti. Üniversite yönetimi ise akademisyenin savunmasını “gerçekçi” bulmadı.

Akademisyen, üniversiteyi ikna edemeyince mahkemeye gitti. Üniversite rektörlüğü, mahkemeye yaptığı savunmada akademisyenin aldığı raporların usule uygun olmadığını savundu.

Üniversite yönetimi söz konusu kararı “daha sonradan aldığı raporlar memuriyet mahalli dışından ve mesai saatleri içinde alınmış olduğundan usule uygun değil” şeklinde savunurken, akademisyenin Bolu’ya ve görevine geri dönmek istemediğini de iddia etti.

MAHKEME, AKADEMİSYENİ HAKLI BULDU

Bolu İdare Mahkemesi, akademisyenin muayene olduğu hastanelerden istirahatli olduğu günlere dair raporu istedi. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Eğitim Araştırma Hastanesi, raporların usule uygun olduğu yönünde mahkemeye görüş bildirdi.

Bunun üzerine idare mahkemesi, raporların hukuka uygun olduğu yönünde görüş bildirerek üniversitenin, akademisyeni “müstafi” saymasını da iptal etti.